Cine l-a susținut pe Marcel Ciolacu la dezbaterea de la Antena 3: controversata Mihaela Neagu, abonată la contracte cu statul și implicată în blocarea unui proiect strategic

La dezbaterea de la Antena 3, Marcel Ciolacu a fost susținut de Mihaela Neagu, o figură controversată în mediul de afaceri, cunoscută pentru numeroasele contracte cu statul și pentru încercarea de a bloca un proiect strategic al Uniunii Europene în energie, în 2017. Relația dintre Ciolacu și Neagu stârnește întrebări legate de influența oamenilor de afaceri cu interese în sectorul public asupra agendei politice și economice a liderului PSD.

Mihaela Neagu, acționar și administrator al unor firme abonate la contracte cu statul, a fost miercuri seară alături de liderii de top ai PSD Sorin Grindeanu și Paul Stănescu la dezbaterea electorală organizată de Antena 3 cu Marcel Ciolacu. a a apărut în numeroase cadre filmate cu susținătorii lui Ciolacu, scrie G4media.ro.

Mihaela Elena Neagu era în 2017 acționarul unic al firmei Best Achizitii SRL, care a blocat temporar un proiect strategic pentru România: gazoductul BRUA, care unește Bulgaria, România, Ungaria și Austria în încercarea de a diminua dependența de gazele naturale din Rusia.

Firmele controlate de Mihaela Elena Neagu s-au remarcat în ultimul deceniu prin zeci de contracte cu statul: de la ministere, agenții guvernamentale, primării, companii deținute de primării sau companii deținute de ministere.

Scandalul major din 2017 a expus comportamentul economic al companiilor controlate de Mihaela Elena Neagu. La acel moment, în iulie 2017, firma Best Achiziții SRL a depus o contestație la licitația organizată de Transgaz pentru atribuirea contractului de construire a primei faze a conductei BRUA, în lungime de 479 km, de la Podișor pana la Recaș. Licitația era oricum în întârziere, iar proiectul primise o lovitură politică după ce Ungaria anunțase că nu vrea să mai construiască ultima fază a proiectului, legătura cu Austria.

După contestația firmei Mihaelei Neagu, Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a suspendat licitația. A fost extrem de straniu la acel moment faptul că firma trimisese contestația către CNSC fără să aștepte răspunsul la o notificare transmisă către Transgaz, dar și fără să-și justifice cererea de suspendare. O opinie separată a CNSC considera ”nejustificată”această contestație a SC Best Achiziții SRL. HotNews.ro a relatat pe larg cazul la acel moment.

Oprirea licitației era cu atât mai ciudată cu cât firma avusese în 2016 un singur angajat și o cifră de afaceri de doar 1,7 milioane de lei, infim pentru o licitație cu o miză atât de mare.

La circa o săptămână după izbucnirea scandalului public, SC Best Achiziții a renunțat la contestație, încercând să iasă din luminile scenei. Licitația a continuat și lucrările au fost atribuite ulterior mai multor companii, împărțite pe loturi.

Mihaela Neagu făcuse parte din desantul PD-L adus de Monica Ridzi în minister în anul 2009. Iniţial, Neagu fusese numită politic directoarea hotelului Sport din Complexul “Lia Manoliu”.

În 2020, ea era acționarul unic al Libro Events, firma de curățenie care a primit de la Primăria Sectorului 5 contractul de 700.000 de euro pentru serbarea a 50 de ani de existență a Sectorului 5.

Alte contracte cu statul ale firmelor controlate de Mihaela Elena Neagu:

– Contractul Libro Events cu Centrul Cultural şi Pentru Tineret “Ştefan Iordache” din Primăria Sectorului 5, o odă de 700.000 adusă primarului Daniel Florea. Scandalul public de săptămâna trecută a vizat atât cheltuielile exagerate, documentate de Tolo.ro, cât și prestația lui Dan Bittman și a firmei Holograf, câte 11.000 de euro pentru prestație.

Pentru spectacolul din Sectorul 5, Libro Events a fost singura candidată. A depus documentele cu o oră şi jumătate înainte de deschiderea ofertei şi a încasat pentru prestaţie 3,3 milioane de lei.

– O firmă a Primăriei București – Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA. Titularul contractului a fost firma SC BEST ACHIZITII SRL, care o are acționar unic pe Mihaela Elena Neagu

Metrorex. Primul contract cu Metrorex a fost încheiat în 2014, când societatea avea ca obiect de activitate “domeniul bazelor sportive şi catering” şi se numea SC Amma General Store SRL. După înţelegerea cu Metrorex, şi-a schimbat obiectul de activitate în servicii de curăţenie. Din acel contract a încasat 550.000 de lei pe lună.

În august 2018, Libro Events SRL a încheiat un nou contract-cadru cu Metrorox, pe patru ani pentru “prestarea de servicii de curăţenie şi igienizare a spaţiilor publice, spaţiilor tehnice din staţiile de metrou, trenurilor electrice de metrou, locurilor de remizare material rulant pe magistralele de metrou, colectarea, evacuarea gunoiului menajer din staţii şi depouri, precum şi din birourile Metrorex.” Valoarea totală finală a contractului este de 73,149 milioane de lei, fără TVA.

Aeroportul Otopeni. Fără licitație. Compania de stat și-a motivat decizia prin faptul că e o situație de urgență, deși se știa cu mult timp înainte că vechiul contract cu Romprest (17 ani) urma să expire.În 2018, Libro Events SRL a intrat şi în Aeroportul Otopeni să asigure curăţenia după ce la 1 februarie Compania Aeroporturi Otopeni a rămas fără contract de salubrizare. Contractul în valoare de 4,103,573.83 RON fără TVA pentru „Servicii de curățenie, salubrizare si colectare selectiva în spațiile aferente terminalelor de pasageri” a fost atribuit asocierii SC Libro Events SRL si SC ISM Sophie Construct SRL fără licitaţie publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *