300 de secunde a fost oprită circulaţia în centrul Capitalei. 300 de secunde în care zeci de persoane ar fi putut să îţi piardă viaţa, dacă în acele momente ar fi suferit un stop cardio respirator.
Dar tot în atâtea, acelaşi persoane ar fi putut fi salvate, dacă lângă ele era cineva care ştia să facă o manevră de resuscitare.
Pentru a atrage atenţia, zeci de voluntari ai Crucii Roşii au dansat în centrul Capitalei, sperând că din ce în ce mai multă lume va învăţa cum să acorde primul ajutor în caz de stop cardio respirator, conform TVRInfo.
În zgomotul tobelor, câteva zeci de voluntari ai Crucii Roşii Române au vrut să arate, încă o dată, că o manevră de resuscitare aplicată corect poate salva o viaţă.
Dacă în filme şi seriale, de cele mai multe ori resuscitările au un final fericit, în realitate nu e la fel. În 96% dintre cazurile înregistrate în România, intervine moartea prin stop cardio respirator, dacă manevrele de resuscitare nu au fost aplicate imediat.
Crucea Roşie organizează în toată ţara cursuri gratuite de prim ajutor.
În Uniunea Europeană, în fiecare an, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor şi numai una din șase victime primește ajutor de urgență din partea celor aflaţi în apropiere. 16 octombrie este ziua europeană a resuscitarii.
Consiliul European pentru Resuscitare a început deja realizarea ghidurilor ce vor fi valabile începând de anul viitor.