Cuba, lovită de a doua pană de curent la nivel național, pe fondul agravării crizei energetice

Cuba a suferit o a doua pană de curent la nivel național sâmbătă dimineața, la câteva ore după ce oficialii declaraseră că energia electrică a fost treptat restabilită, notează CNN.

„La ora 6:15 a avut loc o nouă pană totală a sistemului electroenergetic național”, se arată într-o postare pe canalul oficial Telegram al Uniunii Electrice din Cuba. „Uniunea Electrică lucrează la restabilirea acestuia”.

Anterior, oficialii cubanezi declaraseră că pe întreaga insulă au fost restabilite mici puncte de alimentare cu energie electrică, deși nu au fost furnizate cifre imediate cu privire la numărul de persoane care și-au reconectat serviciile.

Unii cubanezi s-au plâns pe rețelele de socializare că li s-a restabilit electricitatea pentru scurt timp, înainte de a se întrerupe din nou.

Penele de curent amenință să arunce națiunea condusă de comuniști într-o criză și mai profundă, deoarece, fără curent electric, oamenii nu au apă curentă, iar alimentele refrigerate încep să se strice rapid. Milioane de oameni au rămas fără curent electric în ultimele câteva zile, în urma prăbușirii repetate a rețelei electrice cubaneze.

Pana de curent de sâmbătă urmează unei opriri a rețelei electrice cubaneze la nivelul întregii insule, vineri, după ce una dintre principalele centrale electrice ale insulei a cedat, potrivit Ministerului Energiei.

Oficialii cubanezi au dat vina pe o îmbinare de factori, de la sancțiunile economice sporite ale SUA la perturbările cauzate de uraganele recente și de starea precară a infrastructurii insulei.

Într-un discurs televizat de joi, care a fost amânat din cauza unor dificultăți tehnice, prim-ministrul cubanez Manuel Marrero Cruz a declarat că o mare parte din producția limitată a țării a fost oprită pentru a evita ca oamenii să rămână complet fără curent.

„Am paralizat activitatea economică pentru a genera (energie) pentru populație”, a spus el.

Ministrul sănătății, José Angel Portal Miranda, a anunțat pe rețeaua X că unitățile sanitare din țară funcționează cu generatoare și că lucrătorii din domeniul sănătății continuă să furnizeze servicii vitale.

În Havana, automobiliștii au încercat vineri să conducă într-un oraș în care niciun fel de iluminat stradal nu părea să funcționeze și doar câțiva polițiști dirijau traficul.

Generatoarele sunt un lux pentru majoritatea cubanezilor și doar câteva dintre au funcționat în oraș.

Cursurile în școli au fost anulate vineri, cluburile de noapte și centrele de recreere au fost închise și doar „lucrătorii indispensabili” ar trebui să se prezinte la locurile lor de muncă, conform unei liste de măsuri de economisire a energiei publicate vineri de site-ul de stat Cubadebate.

The post Cuba, lovită de a doua pană de curent la nivel național, pe fondul agravării crizei energetice appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *