Cum a găsit și ucis Israel pe Yahya Sinwar. Prin moartea liderului Hamas, Netanyahu câștigă politic, dar conflictele în regiune nu se vor încheia

Trupele israeliene l-au urmărit mai bine de un an pe liderul Hamas, care a dispărut în Gaza la scurt timp după orchestrarea atacurilor din 7 octombrie de anul trecut. Se spune că Sinwar, în vârstă de 61 de ani, și-a petrecut cea mai mare parte a timpului ascuns în tunelurile de sub Fâșia Gaza, alături de un grup de gărzi de corp și de un „scut uman” de ostatici capturați în Israel.

Se pare că a fost ucis în timpul unei întâlniri întâmplătoare cu o patrulă israeliană în sudul Gazei. Grupul lui de bodyguarzi era mic. Nu s-au găsit ostatici.

Detaliile încă ies la iveală, dar iată ce știm până acum despre uciderea lui Sinwar.

Patrula de rutină

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au raportat că o unitate din Brigada 828 Bislamach patrula în Tal al-Sultan, o zonă din Rafah, miercuri, 16 octombrie.

Trei luptători au fost identificați și atacați de trupele israeliene – toți au fost uciși.

La acel moment, nimic nu părea notabil în legătură cu confruntarea, iar militarii s-au întors la fața locului abia joi dimineață.

Atunci, în timp ce inspectau cadavrele, s-a descoperit că unul dintre morți semăna izbitor cu liderul Hamas.

Cadavrul a rămas la fața locului, din cauza unor suspecte capcane, iar o parte dintr-un deget a fost îndepărtată și trimisă în Israel pentru testare.

VEZI ȘI: Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei: Moartea liderului Hamas nu va opri “Axa Rezistenței”

Trupul său a fost în cele din urmă îndepărtat și dus în Israel mai târziu în acea zi, când zona a fost considerată sigură.

Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al IDF, a declarat că forțele sale „nu știau că este acolo, dar au continuat să opereze”.

Potrivit acestuia, militarii i-au identificat pe cei trei bărbați care alergau din casă în casă și i-au confruntat înainte să se despartă.

Bărbatul identificat ca Sinwar „a alergat singur într-una dintre clădiri” și a fost ucis după ce a fost localizat cu ajutorul unei drone.

Niciunul dintre ostaticii despre care se spunea că Sinwar îi folosea ca scuturi umane nu era prezenți, iar anturajul său mic sugerează că încerca să rămână neobservat sau că i-a pierdut pe mulți dintre cei care îl protejau.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat: „Sinwar a murit în timp ce era atacat, urmărit și fugit – nu a murit ca comandant, ci ca cineva căruia îi pasă doar de el însuși. Acesta este un mesaj clar pentru toți inamicii noștri”.

Imaginile cu drone difuzate de armata israeliană joi seara arată ultimele momente ale lui Sinwar înainte de a fi ucis.

Drone Footage showing the Leader of Hamas, Yahya Sinwar armed with a Stick and hiding behind several Chairs on the Second Floor of a Building, right before his Elimination. pic.twitter.com/a3tOcfFXWV

— OSINTdefender (@sentdefender) October 17, 2024

Videoclipul pare să fi fost filmat de o dronă care zbura prin fereastra deschisă a unei clădiri aproape distruse. Se apropie de un bărbat, cu capul acoperit, așezat într-un fotoliu la primul etaj al unei case pline cu moloz. Bărbatul, care pare a fi rănit, aruncă apoi ceea ce pare a fi un băț în dronă, iar videoclipul se termină.

Sinwar „eliminat”

Israelul a anunțat pentru prima dată că „investighează posibilitatea” ca Sinwar să fi fost ucis în Gaza joi după-amiază.

La câteva minute după anunț, fotografii publicate pe rețelele de socializare au arătat corpul unui bărbat cu trăsături foarte asemănătoare cu cele ale liderului Hamas, care suferise răni catastrofale la cap.

Autoritățile au avertizat însă că „la acest moment” identitatea vreunuia dintre cei trei morți nu a putut fi confirmată.

La scurt timp după aceea, surse israeliene au declarat pentru BBC că autoritățile erau „din ce în ce mai încrezătoare” că l-au ucis. Dar ei au spus că toate testele necesare ar trebui efectuate înainte ca moartea să poată fi confirmată. Aceste teste nu au durat mult. Joi seara, Israelul a anunțat că au fost finalizate și că Sinwar a fost confirmat ca „eliminat”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că „răul” a suferit o „lovitură gravă”, dar a avertizat că războiul Israelului din Gaza nu s-a încheiat.

Înăsprirea asediului

Deși Sinwar nu a fost ucis în timpul unei operațiuni țintite, IDF a spus că operează de săptămâni în zone în care informațiile au indicat prezența lui.

Pe scurt, forțele israeliene restrânseseră locația aproximativă a lui Sinwar până la orașul Rafah din sud și înaintau încet pentru a-l găsi.

VEZI ȘI: Trump: Sunt fericit că Bibi a decis să facă exact ceea ce trebuia să facă. Moartea lui Sinwar face pacea în Orientul Mjlociu mai ușor de realizat

Sinwar fugea de peste un an. Fără îndoială, a simțit că presiunea israeliană crește pe măsură ce alți lideri Hamas, precum Mohamed Dief și Ismail Hanieh, au fost uciși și pe măsură ce Israelul a distrus infrastructura pe care a folosit-o pentru a comite atrocitățile din 7 octombrie anul trecut.

Într-o declarație, IDF a declarat că operațiunile sale din ultimele săptămâni în sud „au restrâns mișcarea operațională a lui Yahya Sinwar, în timp ce el a fost urmărit de forțele sale și au dus la eliminarea lui”.

Scop important, dar nu final

Uciderea lui Sinwar a fost unul dintre principalele obiective ale Israelului de la atacurile din 7 octombrie anul trecut. Dar moartea lui nu pune capăt războiului din Gaza.

Netanyahu a insistat că războiul va continua – mai presus de toate, pentru a salva cei 101 ostatici încă deținuți de Hamas.

„Stimatelor familii ale ostaticilor, le spun: Acesta este un moment important al războiului. Vom continua în forță până când toți cei dragi lor, cei dragi noștri, vor fi acasă”.

În Israel, unele familii au spus că acum speră că se va ajunge la un acord de încetare a focului care îi va întoarce acasă pe ostatici.

The post Cum a găsit și ucis Israel pe Yahya Sinwar. Prin moartea liderului Hamas, Netanyahu câștigă politic, dar conflictele în regiune nu se vor încheia appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *