Cum pot fi evitate capcanele imobiliare. Atenție în privința constructorului, a cărții funciare și a antecontractului!

Românii care doresc să-și achiziționeze o locuință trebuie să fie atenți la câteva aspecte importante pentru a nu deveni victimele unor încercări frauduloase. Specialiștii din domeniul imobiliar susțin că o primă etapă este verificarea atentă a constructorului sau a dezvoltatorului, a reputației acestuia și a recenziilor primite. Această etapă ar putea presupune angajarea unui agent imobiliar sau a unui avocat specializat în tranzacții imobiliare,care să verifice întreaga documentație. Pentru a evita eventuale țepe legate de imobilele vechi, specialiștii recomandă consultarea cărții funciare pentru a vedea câți proprietari are locuința. Astfel ar putea fi evitată situația în care un cumpărător să plătească un avans pentru un imobil deja vândut. Experții în domeniul domeniul imobiliar atrag atenția supra faptului că legislația din România nu protejează cumpărătorul de eventuale fraude și nici nu-i oferă acestuia prea multe variante de verificare a situației existente în momentul efectuării promisiunii de cumpărare-vânzare.

Un prim pas pe care trebuie să-l facă persoanele care vor să cumpere o casă sau un apartament care face parte dintr-un ansamblu imobiliar nefinalizat ori în stadiu de proiect este verificarea reputației constructorului sau dezvoltatorului. Experții imobiliari recomandă posibililor cumpărători să afle date despre istoricul acestuia, activitatea să anterioară, dacă respectă termenele și dacă are litigii în instanță. Sunt de folos și recenziile altor clienți și chiar o vizită la proiecte finalizate de aceeași companie.

O atenție sporită trebuie acordată clauzelor din contract.

Toma Filipovici, preşedintele Asociaţiei Profesionala a Agenţiilor Imobiliare din România: Partea contractuală, pentru a proteja cumpărătorul, trebuie să existe niște garanții în clauzele contractuale , există penalități de întârziere sau nu. Ăsta este un element vital de securitate pentru cumpărător: o clauză în acel antecontract, promisiune, să vedem dacă și dezvoltatorul își asumă penalități în cazul în care lucrurile nu merg atât de bine.

Un agent imobiliar cu experiență sau un avocat pot fi de ajutor când vine vorba de studierea documentelor care țin de proiect. Unul dintre acestea este cartea funciară, mai ales în cazul imobilelor finalizate, noi sau vechi. Arată clar cine sunt proprietarii și dacă apartamentul a mai fost vândut. Atenție, însă, pentru proprietățile aflate în stadiul de plan sau machetă, această verificare nu poate fi făcută.

Paul Dumbrăveanu, avocat specializat în drept imobiliar: Cumpărătorii din Romania, în 2024 sunt puși în situația unui viitor imprevizibil, impredictibil și la voia întâmplării. Cele mai dese probleme sunt legate de întârzierile de predare, depășirea termenelor menționate în antecontractele de vânzare-cumpărare, din lipsa de finanțare a dezvoltatorilor, piederea banilor pe parcurs prin cheltuieli nesăbuite sau proceduri administrative care nu au fost anticipate, ca durată, corect. Se întâmplă deseori ca întârzierile să ajungă la câțiva ani, din această cauză cumpărătorii să nu-și poată primi apartamentele.

În alte țări europene, precum Spania sau Italia, banii pe care îi plătesc cumpărătorii se duc într-un cont separat care trebuie să fie acoperit și de o asigurare, în funcție de valoarea sumelor achitate de clienți.

În Germania, băncile care finanțează proiectele dezvoltatorilor nu plătesc întreaga suma odată, ci etapizat, în funcție de stadiul lucrărilor.

Astfel de prevederi ar putea fi transpuse și în legislația din România. În urma scandalului imobiliar Nordis, liderii PNL au cerut dezbaterea de urgență a unui proiect depus în Parlament încă din 2019. Acesta îi interzice unui dezvoltator imobiliar să încaseze mai mult de 10% din valoarea locuinței în momentul semnării antecontractului și îl obligă să încheie o asigurare. Și social-democrații au pregătit un proiect care prevede același procent pentru avans. Propunerile sunt însă departe de votul final.

The post Cum pot fi evitate capcanele imobiliare. Atenție în privința constructorului, a cărții funciare și a antecontractului! appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *