Cum răspunde România la cererea Comisiei Europene de a elimina plafonarea la energie

Comisia Europeană a cerut României să elimine în două luni plafonările la energie şi gaze care sunt în vigoare până pe 31 martie 2025. Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că nu sunt motive de îngrijorare pentru preţurile plătite de consumatorii finali. La fel spun şi experţii în Energie, care ţin să specifice că solicitarea se referă la piaţa angro.

Măsurile României legate de plafonarea prețurilor la energia electrică și gaze sunt incompatibile cu directivele comunitare, susţine Comisia Europeană. Prin urmare, ţara noastră ar trebui să elimine plafoanele în următoarele două luni, în condițiile în care Guvernul a stabilit ca acestea să se aplice până în primăvara anului viitor.

COMISIA EUROPEANĂ

(sursa: energy.ec.europa.eu)

Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de încălcare a dreptului comunitar prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României (INFR(2024)2194) pentru restrângerea libertății participanților pe piață de a-și determina prețurile angro la energie electrică și gaze, precum și exportul de gaze”, a transmis Comisia.

Marcel Ciolacu, premierul României: „România nu este obligată de nimeni cu nimic. Comisia Europeană are un punct de vedere, urmează să aibă discuțiile cu ministrul Energiei și pe urmă și cu premierul. Dar nu este obligată cu nimic România, decât să respectăm regulile de bun-simț.”

Altfel spus, trimiterea unei notificări oficiale este primul pas în procedura de infringement, care s-ar putea finaliza cu trimiterea României în judecată, dacă nu se conformează cerințelor Comisiei. Cu toate acestea, experții în Energie susțin că nu sunt motive de îngrijorare pentru consumatorii finali.

Dumitru Chisăliță, expert în energie: Chiar și în situația în care s-ar întâmpla ca statul român să renunțe și să pună în aplicare ceea ce Comisia Europeană, deși eu nu cred asta, dar chiar dacă s-ar întâmpla treaba asta, asta nu va afecta plafonarea prețurilor la consumatorul final, pentru că plafonarea își urmează mai departe prevederile. În situația în care costurile furnizorilor sunt mai mari decât prețul plafonat, statul se angajează să achite această diferență.

Producătorii din Energie spun că până nu vor expira actualele plafonari, pe 31 martie 2025, nu se va întâmpla nimic care să-i afecteze pe consumatori.

Silvia Vlăsceanu, director executiv, Asociația Producătorilor de Energie Electrică: Din punctul meu de vedere, concurența trebuie să existe și piața trebuie lăsată să funcționeze liber. Într-adevăr, când sunt distorsiuni, autoritățile trebuie să găsească pârghii să intervină, dar situațiile care au generat această legislație, situație este deja depășită și trebuie găsite alte mecanisme.

În acest moment, un producător este obligat să vândă către populaţie, dar şi către firme, energia electrică cu 400 lei MW/h, iar gazele cu 120 lei MW/h.

Prețul energiei electrice ar putea crește cu până la 120% după 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea prețurilor, dacă nu se iau măsuri suplimentare.

The post Cum răspunde România la cererea Comisiei Europene de a elimina plafonarea la energie appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *