ÎPS Teodosie, despre masa de post: „Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti”

ÎPS Teodosie, despre masa de post: „Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti”

„Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti”. Înaltpreasfințitul Teodosie stârneste din nou controverse. Minimalizează rolul medicilor și le transmite credincioșilor să nu urmeze sfaturile acestora în zilele de post.

Îndemnurile ierarhului sunt criticate și de lumea medicală, dar şi de teologi. Medicii îi sfătuiesc pe cei cu afecțiuni grave să țină cont de recomandările celor care au grijă de sănătatea lor.

Controversa a pornit de la o întrebare adresată înaltului prelat la Radio Dobrogea. Cineva a vrut să știe dacă o persoană cu afecțiuni neurologice ar trebui să țină post, în ciuda recomandărilor medicale.

Înalt Preasfinţitul Teodosie a răspuns ferm că postul nu trebuie încălcat. A adăugat că alimentele care nu respectă rânduiala postului conțin toxine și ar putea face mai mult rău sănătății.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, preluare Radio Dobrogea: Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti. Medicul, în general, îndeamnă să mânânci consistent, că n-are o pregătire duhovnicească. Dacă cereţi dezlegare, nici vorbă. Nu mâncarea de dulce vă face sănătoase, are toxine şi vă face mai rău.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, stârnește noi controverse. Acesta consideră că folosirea interjecţiei „zău” reprezintă un păcat. El susţine că cei care folosesc acest cuvânt îl „iau pe Dumnezeu martor în lucrurile mărunte”.

Medicii îl contrazic la unison pe prelat şi îi sfătuiesc pe cei cu afecțiuni să urmeze recomandările doctorilor. Cu toate acestea, spun medicii, decizia aparține fiecăruia.

Liviu Oprea, medic, președinte Colegiul Medicilor Iași: Nu ştiu dacă o declaraţie generală a unei persoane din zona religioasă este neapărat utilă în sensul ăsta. În rest, la pacienţi noi le recomandăm şi, de cele mai multe ori, ei iau în consideraţie ce le recomandăm noi. Când sunt contradicţii între religie şi medicină, sigur că ţinem cont de valorile pacientului.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat să comenteze sfaturile Arhiepiscopului Teodosie, precizând doar că eparhiile sunt autonome.

ÎPS Teodosie a oferit o nouă declarație controversată. Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, la Radio Dobrogea, de ce poartă barbă slujitorii Bisericii Ortodoxe. Radu Preda, preot şi teolog, consideră că astfel de recomandări sunt nedrepte pentru pacienţii religioşi.

Radu Preda, preot, profesor Teologie: Nu este prima dată când Înaltul Teodosie ne şochează cu afirmaţii care sunt tăioase spre nedrepte. Noi avem un termen în ortodoxie. Se numeşte iconomie, în sensul de îmblânzirea canoanelor, în sensul că nu omul e făcut pentru lege, ci legea e făcută pentru om. Orice medic îţi spune că, la un anumit nivel al bolii, mai ales cronică, asimilarea de substanţe curative are nevoie de un fond proteic.

Aceasta nu este prima declarație controversată a ÎPS Teodosie despre lumea medicală.

Într-o ediție anterioară, la acelaşi post de radio, el a afirmat că bolile psihice la adulți sunt doar „slăbiciuni”, iar la copii ar fi cauzate de păcatele părinților.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a răspuns unei femei, într-o emisiune la un post de radio, că trebuie să îşi „ducă crucea”, fiindcă a primit „taina cununiei”, deși aceasta a relatat că este abuzată de soț, scrie Ziarul de Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *