Diana Șoșoacă anunță că va ataca decizia CCR la CJUE. Reacții pe scena politică

Decizia CCR în cazul Dianei Șoșoacă a agitat și azi spiritele pe scena politică. PNL, USR și AUR au speculat că eliminarea acesteia îi netezește calea lui Marcel Ciolacu spre Cotroceni. Analiștii susțin însă că motivul care stă la baza anulării e poziția extremistă a fostei senatoare. Între timp, Diana Şoşoacă a anunţat că se va adresa forurilor europene.

De la Strasbourg, unde participa la reuniunea Parlamentului European, Diana Șosoacă a anunțat că-și va caută dreptatea Curtea de Justiție a Uniunii Europene și în fața Comisiei de la Veneția.

În plus, europarlamentarul spune că a sesizat CCR cu privire la decizia Biroului Electoral Central de a-i respinge cel de-al doilea dosar de candidatură.

Diana Șoșoacă, europarlamentar, președinta SOS România: Conform legilor justiției care au fost votate de PSD- PNL,, deciziile CCR nu mai sunt obligatorii. Eu pot să mă duc la CJUE, care a spus că în materie de drepturile omului, drepturile electorale și în toate drepturile, dacă există vreo instanță din țara membră UE, care încalcă drepturile CEDO, respectivă persoana nu trebuie să ia în considerare hotărârea.

Diana Șoșoacă crede că motivele anulării candidaturii sunt de ordin ideologic. Liberalii contestă că astfel de motive ar putea duce la eliminarea unui candidat din cursa. Și insista că principalul beneficiar al ieșirii din scenă a Dianei Șoșoacă ar fi Marcel Ciolacu.

Daniel Fenechiu, deputat PNL: Nu cred că atacul la statul de drept și poziționarea pro rusă putinistă pot fi motive de scoatere din jocul electoral. Faptul că decizia a fost luată de 5 judecători cum scrie Constituția, dar la propunerea PSD și a aliatului UDMR, ne face să credem că în spetele decizieie se ascunde dorința de a-l ajuta pe Marcel Ciolacu.

Social-democrații resping teoria unei situații de tipul confruntării între Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor de la alegerile din anul 2000.

Robert Cazanciuc, deputat PSD: Ce treabă are Marcel Ciolacu cu decizia CCR? De unde această spaimă că alegătorii s-ar duce la Simion, nu cred, eu cred că s-ar duce la doamna Lasconi.

Potrivit unor surse politice, pentru anularea candidaturii Dianei Sosoaca au votat 5 judecători din nouă: Patru propuși de PSD și unul de UDMR.

Totuși, Uniunea Democrată a Maghiarilor se delimitează de hotărârea Curții.

Csoma Bototnd, liderul grupului parlamentar UDMR: Nu credem că instituțiile statului ar trebui să decidă asemenea candidatură, dacă Șoșoacă nu are cazier și nu a fost condamnată penal, noi credem că trebuie să candideze.

În ciuda diferențelor ideologice, USR și AUR sunt de acord că decizia CCR e un abuz care pune în pericol statul de drept.

Irineu Darău, USR: Noi USR suntem la 180 de grade ca valori față de doamna Șoșoacă, nu aș vrea să fie președinte sau senator, dar poporul decide, trebuie să aibă o pleiadă de candidați din care trebuie să aleagă.

Călin Matieș, senator AUR: Până la urmă poporul are dreptate, ne convine sau nu, dacă un candidat a câștigat alegerile înseamnă că poporul l-a dorit.

Atitudinea turbulentă și opiniile considerate extremiste s-ar afla la baza deciziei Curții Constituționale, sunt de părere specialiștii.

Cristian Pîrvulescu, politolog: Este o decizie fără precedent, iar declarațiile doamnei Șoșoaca nu auechivalent și eu nu sunt printre cei care cred că poporul este suveran și poate să ia decizii în toate condițiile, eu cred că o democrație liberală trebuie să aibă instituții solide.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției: Probabil Curtea a fost sesizată și cu privire la aptitudinile și capacitatea de a conduce, de a reprezenta statul în străinătate, de a respecta angajamentele din tratatul de aderare la UE și la NATO.

Decizia Curții Constituționale nu poate fi atacată. Diana Șoșoacă a anunțat că va candida la Senat.

The post Diana Șoșoacă anunță că va ataca decizia CCR la CJUE. Reacții pe scena politică appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *