Europa printre rânduri. Donald Tusk ia atitudine împotriva “migranților lui Putin”

Săptămână plină la Bruxelles. Liderii Uniunii Europene se reîntâlnesc după perioada verii cu o agendă plină de provocări: războiul din Ucraina, agenda strategică și extinderea. Și, așa cum ne-am obișnuit deja, nu vor lipsi controversele și chiar conflictele deschise la acest Consiliu. Amănunte, în rubrica „Europa printre Rânduri”, realizată de Lucian Pîrvoiu.

Un nou scandal e pe cale să se producă  în Consiliul European din această săptămână. Donald Tusk, premierul preferat al Bruxelles-ului, liderul pro-european prezentat întotdeauna în opoziție cu conservatorii cei răi de la PIS, a făcut un anunț care îl plasează ideologic mai aproape de viziunea lui Viktor Orban decât a Ursulei von der Leyen privind migrația.

El a anunțat că Varșovia ar putea suspeda dreptul la cereri de azil pentru migranții care ajung în Polonia via Belarus. Citită din punct de vedere juridic, decizia sună destul de grav, ca o încălcare a principiilor internaționale umanitare, care interzic refuzul dreptului la azil și retrimiterea forțată a migranților de unde au venit. De fapt, e vorba de o măsură de retaliere împotriva manevrelor lui Putin și Lukașenko, care au inventat această formă de război hibrid, în care descarcă avioane de migranți din Africa și Orient și îi lasă să forțeze granițele UE. Doar-doar o izbucni ceva zâzanie între țările membre.

În Austria, formarea unui guvern pare misiune imposibilă, ceea ce spune multe și despre șansele deblocării dosarului Schengen. Herbert Kickl ține sus și tare că el și Nehammer trebuie să formeze cabinetul, Nehammer tace și face înțelegeri pe sub mână cu socialiștii, iar președintele Austriei zice că nu îl va pune pe Kickl cancelar cu niciun chip. Iar noi ne uităm și așteptăm. Până când? Probabil că până pe la anul.

Nouă sămânță de scandal cu Comisia Europeană. Riscăm să pierdem sute de milioane de euro din PNRR din cauza unor sinecuriști numiți politic în diverse companii de stat. Hotnews a pus mâna pe o scrisoare de avertizare a Comisiei Europene în care se arată că în cazul a opt companii energetice procedurile de numire a șefilor au fost deficitare: anunțuri banale la mica publicitate, în zone puțin vizibile, comisii de selecție aranjate, sau pur și simplu politicieni numiți acolo, ceea ce contravine normelor OCDE.

Și asta în opt companii din subordinea Ministerului Energiei, printre care Hidroeelectrica și Nuclearelectrica și alte câteva din subordinea Ministerului Transporturilor. În total, putem pierde din nerespectarea jaloanelor impuse de Comisie pentru plățile din PNRR până la un miliard de euro.

The post Europa printre rânduri. Donald Tusk ia atitudine împotriva “migranților lui Putin” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *