Europa printre rânduri | Modul în care se împart banii de la UE între țările membre se schimbă

Comisia Europeană a început discuțiile despre viitorul buget multianual al UE, care va aduce schimbări majore în felul în care se vor împărți pe viitor banii europeni. Și fostul șef al NATO face dezvăluiri surprinzătoare în primul interviu de după terminarea mandatului. Despre ce e vorba, aflați din rubrica lui Lucian Pîrvoiu, „Europa printre rânduri”.

Apar primele informații despre viitorul cadru financiar multianual pentru perioada 2028-2034. Din  documente studiate de de Politico, tot ceea ce știam până acum despre cum se împart banii de la UE între țările membre se schimbă. Comisia Europeană dorește să instituie filosofia bani contra reforme, astfel încât banii să fie folosiți și în sensul raportului Draghi pentru stimularea competitivității. Discutăm de un buget de 1,2 trilioane de euro. Actualmente, fondurile europene vin prin 530 de programe diferite. Pe viitor totul s-ar putea simplifica la un singur pachet financiar pe țară membră, urmând ca banii să fie distribuiți local pe criterii cum ar fi: vreți bani pentru agricultură, faceți cum vă spunem noi. Vreți bani pentru reforma administrativă? Asigurați egalitatea de gen. Și așa mai departe. Un astfel de model cu condiționări este deja criticat înainte de a fi oficial propus, pe motiv că mărește dincolo de tratate puterea Comisiei Europene asupra statelor membre.

Taxe usturătoare pentru mașinile electrice chinezești

Comisia Europeană a declarat război economic Chinei, după ce negocierile cu aceasta privind subvențiile neconcurențiale pe care le practică pentru mașinile electrice vândute în Europa au eșuat. Executivul de la Bruxelles a decis să impună taxe usturătoare acestor vehicule, pentru a compensa pierderile pe care producătorii europeni de mașini le înregistrează. EU Observer notează că prețurile mașinilor respective vor crește cu până la 45 la sută începând din noiembrie pentru următorii cinci ani. Structura votului, în care 12 țări s-au abținut iar Germania și Suedia, țări cu industrii auto expuse la China au votat chiar împotrivă, anunță viitoare lupte în interiorul Uniunii Europene.

Jens Stoltenberg, interviu-eveniment

Fostul șef al NATO, Jens Stoltenberg, se destăinuie în Financial Times, într-un interviu-eveniment, după ce și-a terminat mandatul extins de zece ani la cârmă alianței nord-atlantice. Pe lângă niște idei de cum ar putea intra Ucraina în NATO doar cu teritoriile pe care le controlează și regretul de a nu le fi dat mai devreme arme ucrainenilor, Jens Stoltenberg vorbește despre legăturile sale cu KGB-ul.

Da, KGB-ul rusesc! Atunci când era copil și tatăl sau era ministru de externe al Norvegiei, el se juca la casa de vacanță a familiei cu fiul lui Viktor Grushko, agent KGB sub acoperire diplomatică, în timp ce tații celor doi copii beau vodka. Astăzi, prietenul său de atunci este ministru adjunct al apărării și a fost în trecut și ambasador al Rusiei la NATO în perioada când Rusia mai avea relații cu Alianța. Asta ca să vedem cât de mică e lumea și de încurcate căile sale.

The post Europa printre rânduri | Modul în care se împart banii de la UE între țările membre se schimbă appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *