Festivalul Cultural Latino-American începe la Muzeul Literaturii din București. Vor fi expoziţii, filme, lecturi publice

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Cultural Latino-American se va deschide miercuri, de la ora 18,30, la sediul din Calea Griviţei al Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Deschiderea oficială va avea loc în prezenţa ambasadorilor Deborah Leticia Ojeda Valedołn – Cuba, Carlos Alejandro Poffo – Argentina, Felix Denegri Boza – Peru, Alejandro Omar Vazquez Martinez – secretar II în cadrul Ambasadei Mexicului, a directorului Institutului Cervantes din Bucureşti, Abel Murcia Soriano. Amfitrionul serii va fi directorul general al MNLR, Ioan Cristescu.

O lectură publică din romanul „Şotron” al lui Julio Cortazar va fi oferită de ambasadorul Carlos Alejandro Poffo, urmată de un concert de muzică tradiţională peruană susţinut de Itto Meza, potrivit unui comunicat de presă.

Organizat de MNLR, cu sprijinul Ambasadei Argentinei, Ambasadei Chile, Ambasadei Cubei, Ambasadei Mexicului şi al Ambasadei Peru în România, Festivalul Cultural Latino-American va avea loc, de miercuri până duminică, la sediile din strada Nicolae Creţulescu 8 şi din Calea Griviţei ale Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR).

Programul evenimentului include peste 15 evenimente, de la proiecţii de filme la expoziţii de fotografie, ilustraţie sau reproduceri de gravuri, concerte şi lecturi publice, la care publicul are acces gratuit.

Ediţia din acest an a Festivalului Cultural Latino-American cuprinde o expoziţie organizată de Ambasada Argentinei la sediul din Calea Griviţei nr. 64-66 al MNLR, care prezintă zece fotografii cu tema „Gauchos”, cunoscuţii cowboy argentinieni, şi o alta, propusă de Ambasada Chile, care reuneşte zece lucrări grafice ale artistului Claudio Gay despre Chile colonial.

De asemenea, la mansarda MNLR din strada Nicolae Creţulescu nr. 8, publicul poate vizita expoziţia de reproduceri ale unor gravuri din secolul al XIX-lea ale artistului Eduardo Laplante, care se regăsesc la Muzeul Naţional al Cubei, despre vechile „Ingenios” (fabrici de prelucrare a trestiei de zahăr), iar la demisolul MNLR din acelaşi sediu, o expoziţie realizată de Clubul Ilustratorilor în parteneriat cu Institutul Cervantes din Bucureşti, intitulată „Pădurea de texte şi imagini”, care reuneşte lucrările a 40 de ilustratori români.

Începând de joi, la sediul din strada Nicolae Creţulescu nr. 8 al MNLR vor fi prezentate peste zece proiecţii de la filme, de la documentare la filme de artă dedicate unor personalităţi ale vieţii culturale latino-americane, precum cel dedicat memoriei scriitoarei chiliene Gabriela Mistral, ori la filme semnate de regizori celebri precum Guillermo del Toro şi până la filme recompensate cu premii importante, recenzate elogios în întreaga lume şi prezente la cele mai importante festivaluri.

Cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la apariţia cărţii „Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare”, semnată de poetul chilian Pablo Neruda, laureatul Nobelului literar în anul 1971, în cadrul festivalului va fi lansată ediţia în limba română, în traducerea lui Dan Munteanu Colan, apărută la Editura Vellant.

Programul oficial al ediţiei din acest an a Festivalului Cultural Latino-American poate fi consultat pe site-ul MNLR, precum şi pe paginile de social media ale instituţiei.

The post Festivalul Cultural Latino-American începe la Muzeul Literaturii din București. Vor fi expoziţii, filme, lecturi publice appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *