Gigi Căciuleanu, Festivalul și Concursul George Enescu, Orchestra de Cameră Radio – valori ale României prezentate vizitatorilor zonei expoziționale de la Sommet-ul Francofoniei, organizat la Paris

La Paris, prezența României la cea de-a 19-a ediție a Reuniunii Francofoniei nu a trecut neobservată. În zona expozițională, vizitatorii curioși au avut ocazia să vadă documente, să experimenteze prin realitatea virtuală spectacolele lui Gigi Căciuleanu, să admire trofeul ultimei ediții a Festivalului George Enescu și să asiste la concertul Orchestrei de Cameră Radio, alături de violonistul Valentin Șerban.

România a fost reprezentată la cel mai înalt nivel la Sommet-ul de la Paris. Președintele Klaus Iohannis a vorbit în intervenția sa despre educația și formarea tinerilor, priorități majore ale francofoniei, precum și despre integrarea lor socială și economică.

Președintele a spus că România rămâne angajată în dezvoltarea francofoniei științifice și academice.

„La Roumanie, j’en ai envie!” a fost motto-ul țării noastre de la „Village de la Francophonie”. Un motto centrat pe marile festivaluri, artele spectacolului și cinematografie.

Ministerul Culturii a sprijinit prezența României la „Village de la Francophonie”, la spațiul Centquatre, prin prezentarea celor mai importante festivaluri din țara noastră – Festivalul George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru și multe alte evenimente care se desfășoară pe tot parcursul anului, atât în București, cât și în alte mari orașe.

Într-un spațiu dedicat inovației și creației, concertul Orchestrei de Camera Radio alături de violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Enescu, ediția a XVII-a, a creat legătură potrivită cu opera lui George Enescu.

Valentin Șerban, violonist: Am încercat să găsim proporțiile ideale între muzica franceză și română, cu ceva mai picant să spunem, Felix Mendelssohn Bartholdy, care sigur nu e nici român, nici francez, dar a fost descoperit de Yehudi Menuhin, cu concertul din anii ’50, Yehudi Menuhin fiind un mare iubitor al culturii române și, de asemenea, al culturii franceze, și cel mai îndrăgit elev al lui George Enescu.”

Cea de-a XIX-a ediție a Sommet-ului Francofoniei s-a desfășurat în Franța, prima ediție găzduită după 33 de ani.

Peste 320 de milioane de persoane din toate colțurile lumii vorbesc limba franceză.

The post Gigi Căciuleanu, Festivalul și Concursul George Enescu, Orchestra de Cameră Radio – valori ale României prezentate vizitatorilor zonei expoziționale de la Sommet-ul Francofoniei, organizat la Paris appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *