Guvernul laburist din Marea Britanie vrea să impoziteze școlile private pentru a le susține pe cele publice

Măsura de a impozita școlile private pentru a le susține pe cele publice face parte din strategia Partidului Laburist de a strânge aproximativ un miliard şi jumătate de lire sterline anual, bani care vor fi direcționaţi pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ de stat. Concret, ar crea câteva mii de posturi didactice. Pe de altă parte, intenția laburiștilor îngrijorează familiile care fac deja eforturi mari pentru a-şi trimite copiii la şcoli private.

Mark White, un inginer din Marea Britanie, trebuie să facă faţă majorării taxelor de şcolarizare, după ce noul guvern laburist a eliminat scutirea de TVA pentru unităţile de învăţământ particulare. Scopul acestei măsuri este de a aduce venituri suplimentare pentru finanțarea sistemului public de educație.

Însă pentru mulţi părinţi, această măsură reprezintă o povară uriaşă.

Mark White, tatăl unei studente: Este un stres, am fost nevoit să-mi replanific finanțele pentru următorii trei sau poate chiar cinci ani. Asta înseamnă că nu mă pot pensiona; trebuie să continui să lucrez pentru că trebuie să câștig suplimentar pentru a plăti şcoala fiicei mele.

Nash El-Mugheiry, mamă a trei copii: Avem trei copii, toți la școli independente. Doi dintre ei au ADHD, iar unul are dislexie severă. Așa că nu cred că avem de ales… Vor rămâne la acele școli, dar vom face multe sacrificii și vom strânge cureaua pentru a putea face faţă.

Criticii avertizează că măsura nu va avea efectul scontat şi că nu va aduce suficiente venituri pentru îmbunătățirea sistemului de învăţământ de stat.

Gareth Lloyd, directorul şcolii de fete Malvern St James: Este un război de clasă, în opinia mea. Cred că există membri ai Partidului Laburist care nu au beneficiat de educație într-o școală privată și care, prin urmare, îi percep pe cei care provin din aceste școli drept snobi, elitişti…

Cei care susţin această măsură au un alt punct de vedere.

Baz Ramaiah, şeful Centrului de Politici pentru Tineret: Cred că este timpul să înceapă să plătească, în mod echitabil, pentru a sprijini sistemul nostru de învățământ de stat. Este, fără îndoială, momentul potrivit ca cei bogați să plătească pentru a susține acest sistem educațional.

Măsura propusă de Partidul Laburist din Marea Britanie privind impozitarea școlilor private urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025. Aceasta va elimina scutirea de TVA de care beneficiază în prezent școlile private, ceea ce înseamnă 20 la sută în plus la plata taxelor de şcolarizare.

The post Guvernul laburist din Marea Britanie vrea să impoziteze școlile private pentru a le susține pe cele publice appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *