Guvernul vrea noi măsuri de plafonare a adaosului comercial pentru produse alimentare şi agricole, dar şi la îngrășăminte, furaje și pesticide. Totul va fi prevăzut într-o ordonantă de urgenţă, iar scopul este să combată creşterea excesivă a preţurilor. Draftul ordonanţei este dezbătut de fermieri şi comercianţi, iar Ministerul Agriculturii a anunţat că aşteaptă comentarii şi propuneri până săptămâna viitoare.
Ministerul Agriculturii propune că adaosul comercial cumulat pe tot lanțul de distribuţie să nu fie mai mare de 10%, peste preţul de achiziţie. Iar la vânzare, comerciantul va mai putea adăuga cel mult 20 la sută din preţul de acuziţie. În cazul produselor alimentare de import cota maximă de adaos ar urmă să fie de cel mult 5%. Sunt cifre care a apar în draftul ordonanței de urgență cu măsuri prin care, susţine Ministerul Agricuturii, vor fi limitate scumpirile la alimente şi alte produse agricole.
În piaţă astfel de măsuri sunt interpretate diferit. Micii producători, de exemplu, preferă să îşi vândă singuri marfa şi să evite marii comercianţi care impun reguli greu de acceptat.
Mihai Grama, producător produse apicole, Cluj: Săptămâna trecută am refuzat oferta de colaborare cu hipermarket. De ce? Fiindcă nu-mi convine că să-mi dubleze prețul la produsul meu. Punct. Lasă că îmi vând eu produsul, la prețul corect.
Constanța Ștefan, preşedinte Asociaţia Agricolă Ţara Loviştei: Dacă ne-ar fi ușor să intrăm în marile magazine și cu produsele noastre, da, ne-ar interesa să fie plafonat prețul. Pentru că de multe ori ei au niște condiții de la noi care nu ne convin. Și pun un preț care e mult mai mare decât ar trebui, pentru a avea ei un beneficiu mai mare.
Iuliana Cîrstea, producător brânzeturi, Sibiu: Dacă duc marfă mea la supermarket, sunt tot ferlul de adaosuri pentru ei. Mie nu-mi convine să duc marfă la supermatket. Da, mi-ar conveni să-mi iau un spațiu comercial și să-mi iau chirie. Dar la magazinele mari, supermarketuri, îmi da chirie, după care îmi ia și din vânzare.
Fermierii şi comercianţii nu sunt de acord cu intervenţiile pe piaţa liberă, conform TVRInfo.
Mihai Răzvan Moraru, Asociația Înput România: Pe partea din domeniul nostru de imputuri agricole e un non-sens, pentru că noi nu avem o creștere excesivă a prețurilor. Ci dimpotrivă, avem o scădere a prețurilor la imputuri în ultimele 12 luni. Chiar mai bine. Prin urmare n oi nu vedem justificată această ordonanță. Nu vedem motivația, nici măcar impactul negativ în 2024 asupra fermelor de la costul imputurilor.
Felicia Paraschi, vicepreședinte Asociația Comercianților Mici și Mijlocii: Este o intervenție brutală pe piață liberă, unde prețurile ar trebui să fie rezultatul fenomenului de cerere și oferta. Asta e primul abuz. Intrăm peste un proces care în mod normal ar trebui să fie un proces corect, de la sine.
Am solicitat un punct de vedere şi din partea conducerii Ministerului Agriculturii, nu am primit răspuns.
Până săptămâna viitoare, producătorii, distribuitorii și comercianții trebuie să trimită obiecţiile la textul ordonanței, apoi ministerul va redacta formă finală.