Israel, lovituri directe asupra Iranului, ca răspuns la atacurile din 1 octombrie. Sunt vizate ținte militare

Israelul a lansat lovituri asupra „țintelor militare” din Iran, într-o operațiune descrisă drept un răspuns la acțiunile Teheranului și ale sateliților săi, grupări teroriste, care „atacă neîncetat” Israelul din 7 octombrie. Țintele nu includ infrastructura energetică, a indicat pentru CNN o sursă militară israeliană. SUA nu participă la operațiunea militară israeliană, potrivit unui înalt oficial al administrației. Israelul a avertizat Casa Albă înainte de atacuri.

În jurul orei 05.00, Israelul a declanșat un al doilea val de lovituri, a confirmat o sursă familiară cu operațiunea. Atacul va mai dura „câteva ore”.

Lanțul de comandă al operațiunii

Șeful Statului Major General al Armatei Israelului, Herzi Halevi, comandă sâmbătă dimineață atacul asupra Iranului, de la un centru subteran al Forțelor Aeriene Israeliene din Camp Rabin (Kirya). Lângă el este comandantul Forțelor Aeriene Israeliene, Tomer Bar.

Șeful Statului Major, Armata Israel, Herzi Halevi / Sursa foto: x.com/IDF

La Kirya, dar la sediul militar al Forțelor de Apărare ale Israelului din Tel Aviv, se află prim-ministrul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Yoav Gallant.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a indicat că Netanyahu și Gallant „urmăresc îndeaproape” loviturile din Iran „din centrul de comandă și control al IDF”.

Aceștia sunt însoțiți de șeful adjunct al Statului Major al Israelului, de directorul general al Ministerului Apărării și de alți oficiali de rang înalt.

Cum a fost luată decizia

Cabinetul de securitate al Israelului a votat în unanimitate pentru aprobarea atacurilor în Iran, a transmis, pentru CNN, biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Votul a avut loc în orele de dinaintea declanșării atacului.

Armata israeliană a confirmat la începutul zilei de sâmbătă că lovește „ținte militare” în Iran, în urma rapoartelor inițiale privind explozii auzite în Teheran.

Autoritățile iraniene au anunțat că este vorba despre explozii declanșate de intrarea în acțiune a apărării antiaeriene.

#BREAKING
Tehran air defense systems interceptions… pic.twitter.com/iugVIPrtNX

— Tehran Times (@TehranTimes79) October 26, 2024

Anunțul făcut de Armata Israelului

Ca răspuns la lunile de atacuri continue ale regimului din Iran împotriva statului Israel, Forțele de apărare ale Israelului efectuează în acest moment lovituri precise asupra unor ținte militare din Iran„, a fost anunțul făcut de Forțele de Apărare Israeliene.

„Din 7 octombrie, regimul iranian și acoliții săi din regiune au atacat fără încetare Israelul pe 7 fronturi, inclusiv prin atacuri directe de pe teritoriul iranian.

Ca orice altă țară suverană din lume, statul Israel are dreptul și datoria de a răspunde”, a subliniat Armata, prin vocea purtătorului de cuvânt, Daniel Hagari.

„Capacitățile noastre defensive și ofensive sunt pe deplin mobilizate. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a apăra statul Israel și poporul Israelului”, a mai arătat el.

In response to months of continuous attacks from the regime in Iran against the State of Israel—right now the Israel Defense Forces is conducting precise strikes on military targets in Iran.

The regime in Iran and its proxies in the region have been relentlessly attacking… pic.twitter.com/OcHUy7nQvN

— Israel Defense Forces (@IDF) October 25, 2024

Iranul și-a închis spațiul aerian

Iranul și-a închis spațiul aerian, conform unei notificări oficiale emise de autoritatea aviației civile.

Spațiul aerian va fi închis cel puțin până la ora locală 9:00 a.m., conform notificării.

La momentul anunțului, site-ul de urmărire a zborurilor FlightRadar24 arăta că 4 avioane civile se îndepărtaseră de capitala Teheran.

#BREAKING#Tehran https://t.co/N68jmLjBgM pic.twitter.com/sBbmHThHz8

— Tehran Times (@TehranTimes79) October 26, 2024

The post Israel, lovituri directe asupra Iranului, ca răspuns la atacurile din 1 octombrie. Sunt vizate ținte militare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *