Israelul îl declară pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „persona non grata” și îi interzice intrarea în țară

Israelul l-a declarat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „persona non grata” și i-a interzis intrarea în țară, afirmând că acesta va fi amintit „ca o pată pe istoria ONU”.

Anunțând decizia pe rețelele de socializare, ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a declarat:

Astăzi, l-am declarat pe secretarul general al ONU António Guterres persona non grata în Israel și i-am interzis să intre în țară. Oricine nu poate condamna fără echivoc atacul odios al Iranului asupra Israelului, așa cum au făcut aproape toate țările din lume, nu merită să pună piciorul pe pământ israelian.

Acesta este un secretar general care încă nu a denunțat masacrul și atrocitățile sexuale comise de ucigașii Hamas la 7 octombrie și nici nu a depus eforturi pentru a-i declara organizație teroristă.

Un secretar general care sprijină teroriștii, violatorii și criminalii din Hamas, Hezbollah, Houthis și acum Iranul – nava-mamă a terorii globale – va fi amintit ca o pată pe istoria ONU.

Israelul va continua să își apere cetățenii și să își susțină demnitatea națională, cu sau fără António Guterres”.

În octombrie 2023, Guterres a declarat: „Am condamnat fără echivoc actele de teroare oribile și fără precedent din 7 octombrie ale Hamas în Israel. Nimic nu poate justifica uciderea, rănirea și răpirea deliberată a civililor – sau lansarea de rachete împotriva unor ținte civile. Toți ostaticii trebuie tratați cu umanitate și eliberați imediat și fără condiții”.

Cu toate acestea, el i-a înfuriat pe israelieni spunând, în același discurs: „Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au avut loc în vid. Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupație sufocantă”.

Cu acea ocazie, Guterres a continuat să spună că palestinienii „și-au văzut pământul devorat în mod constant de colonii și afectat de violență; economia lor a fost sufocată; oamenii lor au fost strămutați și casele lor demolate. Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Iar aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian.”

Luna trecută, membrii ONU au sprijinit cu o majoritate covârșitoare o moțiune fără caracter obligatoriu prin care se solicită Israelului să pună capăt ocupației de aproape șase decenii a teritoriilor palestiniene din Cisiordania.

The post Israelul îl declară pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „persona non grata” și îi interzice intrarea în țară appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *