Uite primarul, nu e primarul… Legea după ureche.
Într-o comună din Bărăgan se încalcă legea, iar toți cei puși să ocrotească și să aplice legea tac și acționează invers.
Mai exact, la alegerile locale din 9 iunie 2024, au existat plângeri și dovezi, urmate de dosare penale privind fraudarea alegerilor, găsindu-se în urna de vot mai multe buletine de vot decât cele predate de instituția prefectului, care, la numărătoare, l-au favorizat pe candidatul PNL cu o diferență de 34 de voturi față de contracandidat.
Procesele verbale au „dospit” timp de 3 zile, în care reprezentanții din secția de votare efectiv nu au ajuns acasă; ulterior, s-a sunat la 112, iar poliția a ridicat dovezile și procesele verbale, care nu erau închise din cauza diferențelor de voturi predate față de cele utilizate, fiind mai multe.
Au fost deschise câteva dosare penale pentru cei implicați – primarul în funcție, președintele secției de votare, membri PNL – printre care și un dosar de vătămare corporală, amenințări și injurii presupuse a fi făcute de consilierul personal al primarului.
La data de 4 octombrie 2024, domnul Bogdan Valentin, unul dintre contracandidații primarului în funcție, depune la Judecătoria Urziceni cererea de amânare a validării primarului în speță, domnul Teculescu Petru Mădălin, invocând că este pe rol un dosar penal de fraudă electorală în care este implicat domnul Teculescu.
Instanța nu ține cont de cererea petentului Bogdan Valentin și aprobă validarea primarului. Bogdan Valentin depune apel la validarea primarului, grefierul de serviciu îi dă un număr și îl adaugă în dosarul cu prima cerere.
Ce se întâmplă mai departe? Începe episodul 2…
Se convoacă, de către secretarul comunei, ședința solemnă de depunere a jurământului consilierilor validați și a primarului contestat și nesoluționat pe 29 octombrie, la ora 12. Consiliul Local are o componență de 11 consilieri validați; până la data de 29 octombrie sunt doar 9, urmând ca în 7 zile să fie validați și ceilalți 2 consilieri.
Consilierii ajung la primărie, primiți cu amabilitate de conducerea primăriei și reprezentantul Prefecturii Ialomița, și depun jurământul, fiecare declarând solemn că își va îndeplini datoria. Surpriză: depune și primarul contestat jurământul, deși știa că termenul de soluționare a contestației este luni, 4 octombrie, la Judecătoria Urziceni, și că, în această perioadă, el nu este nici „în căruță”, nici „în teleguță.” Totuși, jură și el, și mai vine cu o surpriză dulce. Pregătit cu ceva de-ale gurii, îi îndeamnă pe ceilalți să se hrănească, căci urmează cea de-a doua ședință, cea pentru alegerea comisiilor de specialitate și a viceprimarului. Na belea! Oamenii fuseseră convocați doar pentru jurăminte, nu și pentru alegerea viceprimarului și restului staff-ului local.
Secretara comunei este întrebată dacă acest lucru este legal și dacă a venit ordinul Prefecturii, semnat de domnul prefect Marin Constantin. Intervine primarul cu răspunsul că da, este semnat „de azi dimineață!” Cum așa? Oamenii jură la ora 12, ordinul ar fi semnat dimineața, fără să primească procesul-verbal al ședinței? Și, ce credeți, mai târziu, dar nu prea târziu, fix la 14 minute de la constituire, secretara primește un apel prin care i se comunică un număr de ordin, anume 691, care nu coincide cu ordinul real al prefectului, care este datat în 30 noiembrie 2024, nicidecum ieri, și iată cum începe „nunta”… fără voia miresei.
Primarul PNL invalidat dar jurat inițiază proiectul pentru alegerea viceprimarului, iar celelalte partide prezente – PSD, AUR, Forța Dreptei – susțin că acest lucru nu este democratic, nici legal, și că se încalcă grav drepturile constituționale și dreptul de a alege și de a fi ales al celor 2 consilieri încă nevalidați. Primarul nu ascultă, ba chiar trece la presiuni și amenințări, merge mai departe și face ca „nunta” să fie așa cum vrea el, cu mireasă doar din „familie”: 4 voturi pentru PNL și unul „făcut din pix” ca să fie corect „rezultatul ca la carte,” 5 din 9 cei prezenți, astfel obținându-și viceprimarul.
Ei bine, toate acestea s-au desfășurat cu știința Prefecturii Ialomița, a prefectului „vizionar” care a dat ordinul de validare al Consiliului Local înainte de a se întâmpla evenimentele și cu tăcerea organelor judiciare și judecătorești ialomițene.
Acum, la ora scrierii articolului, locuitorii, aflând de ispravă, sunt din ce în ce mai indignați, chiar în plină campanie electorală. Plângerile curg către prefectură și poliție, iar oamenii așteaptă poziția și răspunsul Prefecturii cu privire la toate neregulile săvârșite în cârdășie cu primarul invalidat dar „jurat.” Având în vedere toate documentele, soluția legală ar fi anularea hotărârii Consiliului Local de ieri, prin care s-au ales viceprimarul și membrii în comisiile de specialitate, iar după data de 4, indiferent de răspunsul Judecătoriei Urziceni la termenul de judecată, să se reia totul respectând legea.
Nu mai menționăm de răspunsul cererilor mai vechi cu privire la înmulțirea buletinelor de vot. Așadar, din nou, Prefectura Ialomița s-a arătat complice la o a doua fraudare și nerespectare a legii… Precizăm că totul se întâmplă în primăria comunei Sfântu Gheorghe, Ialomița, unde primarul, încă din anul 1996 când era secretar, a încălcat legea și a fost condamnat pentru fals și abuz în serviciu, cu 6 ani cu suspendare, fiind grațiat de președintele Emil Constantinescu. Timpul trece, obiceiurile se păstrează…
Un răspuns
Așa ceva numai in România se poate intampla ! Dar chiar nu exista nimeni sa îl vadă pe acest primar corupt ???