Laureat Nobel: Am fost o dezamăgire pentru oricine se întreba cei voi face în carieră. Surprizele sunt cele pentru care trăiești, iar ignoranța e o binecuvântare

Am fost o dezamăgire pentru oricine se întreba cei voi face în carieră, a declarat, candid, unul dintre cei doi cercetători americani recompensați luni cu Premiul Nobel pentru Medicină, pentru descoperirea microARN-ului și a principiului fundamental ce guvernează reglarea activității genelor. Medicul Gary Ruvkun a locuit într-o dubiță, a plantat copaci și călătorit până s-a plictisit. În una din călătoriile sale a dat peste o revistă de știință și asta i-a schimbat destinul.

Pe lângă performanța științifică extraordinară, povestea medicului Gary Ruvkun devine și un exemplu de găsire a menirii.

“De la 21 la 24 de ani, am fost o dezamăgire pentru toți cei care se întrebau încotro mi s-ar putea îndrepta cariera, pentru că am locuit în dubița mea, am plantat copaci în Pacificul de Nord-Vest și am călătorit cu autobuze de clasa a treia către Țara de Foc, timp de un an. Apoi, în Cochabamba, Bolivia, m-am plictisit de călătorii și m-am dus la Centrul de prietenie boliviano-american, ceva de genul ăsta. Era probabil un paravan al CIA. Și aveau revistele Scientific American. Am petrecut o zi citind Scientific American și a fost o zi foarte bună. Și mi-am spus, cine știe, poate voi merge la studii doctorale”, a povestit laureatul Nobel Gary Ruvkun, la o conferință organizată de Massachusetts General Hospital, unde își desfășoară o parte din activitate.

“Așa că am venit la Harvard pentru studii doctorale, iar asta a fost în ’76. Acela a fost momentul în care ADN-ul recombinant începea să se dezvolte. Și devenise evident că era o revoluție”, a explicat specialistul.

Ruvkun: Surprizele sunt cele pentru care trăiești ca om de știință. Ignoranța, o binecuvântare

El a explicat și modalitatea prin care cei mai mulți cercetători își desfășoară activitatea, fără să știe dacă nu cumva, chiar în acel moment, un alt coleg realizează o mare descoperire.

„Sunt aproximativ 500.000 de biologi moleculari în lume acum, iar gene sunt doar 20.000, aproximativ. Și acestea sunt răspândite în organism. Așa că șansele ca cineva să fi lucrat la o genă peste care să dai și tu sunt destul de mari. Dar ei nu știu că tu lucrezi la ea. Tu nu știi că ei lucrează la ea. Așa că există loc pentru surprize. Și surprizele sunt cele pentru care trăiești ca om de știință”, a explicat Ruvkun.

“Așa că sunt constant surprins. Iar ignoranța mea este o binecuvântare”, a mai declarat, jovial, omul de știință.

The post Laureat Nobel: Am fost o dezamăgire pentru oricine se întreba cei voi face în carieră. Surprizele sunt cele pentru care trăiești, iar ignoranța e o binecuvântare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *