Laureatul Premiului Nobel pentru Fizică: Mașinile vor fi mai inteligente decât oamenii / Nu știm cum să evităm toate scenariile catastrofale

În următorii 20 de ani, inteligența mașinilor o va depăși pe cea a oamenilor. Și trebuie să ne gândim serios la ce se va întâmpla atunci, avertizează unul dintre laureații Premiului Nobel pentru fizică.

Supranumit ”tatăl inteligenței artificiale”, cercetătorul britanico-canadian Geoffrey Hinton și-a exprimat convingerea că tehnologia va aduce mari beneficii în special în domeniul sănătății. A atenționat însă că nu știm cum să evităm un scenariu care poate fi catastrofal.

Hinton a ținut prima pagină a ziarelor anul trecut, când și-a dat demisia de la Google tocmai pentru a putea vorbi despre pericolele tehnologiei pe care el însuși a creat-o, potrivit TVR Info.

Geoffrey Hinton, cercetător britanico-canadian, laureat al Premiului Nobel: Sper că inteligența artificială va duce la beneficii extraordinare, la creșteri extraordinare ale productivității și la o viață mai bună pentru toată lumea. Sunt convins că va face acest lucru în domeniul sănătății. Îngrijorarea mea este că poate duce și la lucruri rele și în special atunci când vom obține lucruri mai inteligente decât noi înșine. Nimeni nu știe cu adevărat dacă vom fi capabili să le controlăm. Nu știm cum să evităm toate scenariile catastrofale. De aceea avem nevoie urgentă de mai multă cercetare. Cei mai mulți cercetători de top pe care îi cunosc cred că inteligența artificială va deveni mai inteligentă decât oamenii. Au păreri diferite privind timpul. Mulți dintre ei cred că acest lucru se va întâmpla undeva în următorii 20 de ani. Unii dintre ei cred că se va întâmpla mai devreme. Unii dintre ei cred că va dura mult mai mult. Dar destui cercetători buni cred că, undeva în următorii 20 de ani, inteligența artificială va deveni mai inteligentă decât noi. Și trebuie să ne gândim bine la ce se va întâmpla atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *