Lipsa ploilor ar putea compromite şi culturile de anul viitor

Lipsa ploilor ar putea compromite şi culturile de anul viitor

Toamna caldă şi cu puţine precipitaţîi îi îngrijorează pe fermieri, mai ales pe cei din jumătatea de sud a ţării, unde seceta a făcut ravagii în ultimele luni. Lipsa ploilor ar putea compromite şi culturile de anul viitor. Majoritatea terenurilor au fost deja însămânţate, dar pentru că nu a plouat, plantele nu se pot dezvolta. Aşa că agricultorii sunt pregătiţi să întoarcă brazdele şi să semene din nou.

În Oltenia, fermierii care au terminat însămânțările de toamnă privesc cu îngrijorare ogoarele. La rapița semănată în septembrie, 95% din cultură a răsărit, însă tulpinile firave nu vor supraviețui iernii, dacă nu va ploua.

ȘTEFAN LEHR, fermier Întorsura, jud. Dolj: Trebuie imediat puțină ploaie, 20-30 litri. Dacă nu vine ploaia, în 10-14 zile cred că este posibil să întoarcem culturile și să semănăm ceva nou.

Fermierii spun că nu văd altă soluție decât să întoarcă brazdele și să însămânțeze noi culturi, rezistente la secetă.

MIRCEA APETROAIE, fermier Întorsura, Dolj: Vom vedea dacă rapița va rezista, dacă orzul va răsări în totalitate și grâul. Dacă nu, vom apela iar la autorități, iar în primăvară vom întoarce culturile.

Potrivit specialiștilor, judeţul Dolj se confruntă în acest moment cu secetă pedologică severă. Dacă nu va ploua până înainte de venirea iernii și nu vor crește plantele suficient de puternice cât să treacă peste iarnă, toată cultura va fi compromisă, conform TVRInfo.

Conform măsurătorilor meteorologice, conținutul de apă din sol până la adâncimea de 20 de cm este scăzut și foarte scăzut pe suprafețe extinse din Oltenia și local în sud vestul și sudul Munteniei.

OANA OPREA, cercetător ştiinţific, Departamentul de Agrometeorologie, ANM: Se semnalează secetă pedologică moderată și puternică, în această zona fiind înregistrat un deficit pluviometric și în septembrie – octombrie.

Seceta extremă aduce și alte pierderi suplimentare pentru fermieri. Pentru că pământul este tare și greu de lucrat, utilajele agricole se strică frecvent. De exemplu, o fermă de peste 3.000 de hectare are cheltuieli săptămânale cu întreținerea utilajelor de apoximativ 1.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *