Lucrări agricole de toamnă cu buget redus, din cauza secetei

Lucrări agricole de toamnă cu buget redus, din cauza secetei

Încurajați de ploile din ultima vreme, fermierii au început să semene cereale pentru culturile de toamnă. Mulți însă nu au fonduri, deoarece seceta le-a distrus recoltele, mai ales cele de porumb și floarea soarelui. Guvernul anunță că va aloca granturi totale de 2 miliarde de lei pentru fermierii afectați de secetă, iar plata datoriilor către bănci și furnizori va putea fi suspendată până la 1 august 2025.

Georgian Calotă e unul dintre agricultorii din Buzău căruia seceta i-a distrus cam tot ce avea în câmp.

George Calotă, fermier, judeţul Buzău: La cultura de grâu a fost undeva 500-550 de kilograme pe hectar, în condițiile în care într-un an normal era la 6000 de kg la hectar. La floarea soareului tot așa, 500-600 kg pe hectar, producție normală 3000 de kg pe hectar. Porumbul a fost zero.

A plouat în ultima vreme, așa că a început să pregătească terenul pentru a-l semăna cu grâu. Lipsa banilor, însă, îl forțează să scadă investițiile.

George Calotă, fermier, judeţul Buzău: Să scădem la îngrășăminte, să punem niște semințe de o calitate mai slabă. Se va diminua producția, asta va rezulta.

Încurajați de vremea bună, și în alte regiuni fermierii au început lucrările agricole, conform TVRInfo.

Daniel Radu, fermier din județul Ilfov, a început semănatul cerealelor pe 1.000 de hectare. În toamna aceasta, de pe 350 de hectare cultivate cu porumb nu a recoltat nimic.

Daniel Radu, prim-vicepreşedinte, Asociaţia Forţa Fermierilor: Ne afectează în sensul că am achiziționat mai puține îngrășăminte în toamna asta. Ne forțează lipsa banilor și lipsa recoltei la porumb, iar la floarea soarelui a fost de șapte ori mai puțin. Dar e clar că diminuand cantitățile de îngrășăminte există un mare risc ca și recolta să fie mult diminuată.

E cod Roșu pentru agricultură: Șapte culturi majore din România au fost lovite de secetă și căldură Extremă. Comisia Europeană a revizuit din nou prognozele pentru randamentele culturilor agricole din România, iar veștile nu sunt bune.

Distribuitorii de îngrășăminte reclamă că nu au fost plătiți de fermeri și avertizează că există riscul ca unele produse să lipsească de pe piață în perioada următoare.

Mihai Răzvan Moraru, preşedinte, Asociaţia Distribuitorilor Input Agro România: Noi, având această sumă uriașă de încasat, de peste 2 miliarde de euro, în momentul de față suntem în imposibilitatea de a plăti, la rândul nostru, în avans, producătorii, importatorii, fabrici. Deja se simte pe anumite categorii de îngrășăminte că va fi deficit.

Guvernul a decis ca fermierii să poată suspenda plata ratelor către bănci și furnizori până la 1 august 2025. În plus, programul Creditul fermierului a fost modificat.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Creditele avantajoase garantate de stat să poată fi accesate și pentru plata datoriilor restante către funrnizori și distribuitorii de inputuri. Vorbim aici de credite garantate cu 100% de către stat, cu o dobândă de 1,95%, o dobândă fixă, iar Robor și celelalte comisione sunt achitate de Ministerul Agriculturii.

Executivul a hotărât să le aloce fermierilor afectați de secetă granturi totale în valoare de 2 miliarde de lei. Ajutorul este de 1.000 de lei pentru fiecare hectar calamitat.

Canicula extremă din acest an, considerat de mulți specialiști cel mai călduros din istorie, a lovit puternic producția agricolă din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *