Macron: Aspirația europeană a Republicii Moldova, mai puternică. SUA: Referendumul, un pas istoric. Mesaje puternice de la Strasbourg și Bruxelles

Un final pe muchie de cuțit, un șoc pentru susținătorii Maiei Sandu, care așteptau un mesaj ferm de părăsire definitivă a orbitei Moscovei, comentează agenția Reuters votul din Republica Moldova. Iar numele Moscovei este menționat des în reacțiile ultimelor ore. Cele mai puternice mesaje privind parcursul de integrare în blocul comunitar, obiectiv al referendumului, au venit, după cum era de așteptat, din inima Uniunii Europene.

Campaniile de dezinformare nu au zdruncinat determinarea cetățenilor Republicii Moldova, a căror aspirație de a se alătura familiei europene a devenit și mai puternică”, a transmis președintele Franței, Emmanuel Macron. Maia Sandu întruchipează această determinare, Moldova poate conta pe sprijinul nostru pentru a-și îndeplini destinul european, a subliniat liderul de la Elysee.

În ciuda faptului că Moscova a alocat milioane de dolari pentru a submina votul, rezultatul referendumului este un pas istoric, a transmis și Casa Albă prin vocea consilierului de securitate națională, John Kirby, iar Statele Unite rămân un partener mândru al țării în eforturile de a-și proteja democrația.

Vedant Patel, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat: Felicităm, de asemenea, Moldova pentru trecerea referendumului, asigurarea căii UE și înscrierea în Constituție a faptului că viitorul Moldovei este în Europa. Noi și alți observatori electorali internaționali am observat unele rapoarte privind activitatea cibernetică malițioasă, dezinformarea și alte lucruri care sunt în concordanță cu ceea ce am văzut că face Kremlinul în alte părți și cu ceea ce Kremlinul a susținut în intenția să de a submina suveranitatea Moldovei.

Veștile de la Chișinău au fost primite cu entuziasm în Parlamentul European, după ore de încordare.

Roberta Metsola, președinta, Parlamentului European: Oamenii din Republica Moldova și-au ales viitorul. Au ales speranța, stabilitatea, oportunitatea. Au ales Europa. Suntem mândri să fim unul dintre cei mai puternici aliați și susțînători ai Moldovei. Și înțelegem că viitorul Moldovei se află în Uniunea Europeană și susținem pe deplin calea să de aderare la UE.

UE și Republica Moldova împărtășesc un viitor comun, a subliniat și șeful politicii externe a blocului comunitar, care a reiterat angajamentul Bruxelles-ului pentru sprijinirea reformelor inițiate de Chișinău.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europeane: Am observat că acest vot a avut loc sub o interferenţă şi intimidare ale Rusiei şi partenerii săi fără precedent cu scopul de a destabiliza procesul democratic din Republica Moldova. Acest amestec străin şi manipularea informaţiei exercitate de Rusia şi partenerii săi are mai multe feţe şi are multe forme, şi desigur că nu s-a întâmplat doar cu câteva zile înainte de vot.

Suntem pregătiți să lucrăm pentru a garanta viitorul nostru european comun, în beneficiul tuturor, a transmis și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj pe o rețea de socializare.

The post Macron: Aspirația europeană a Republicii Moldova, mai puternică. SUA: Referendumul, un pas istoric. Mesaje puternice de la Strasbourg și Bruxelles appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *