Marcel Ciolacu, reacție la investigația Recorder: “Mi se pare normal să modificăm legislația în acest sens”

După ședința de guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu a avut reacție la investigația Recorder privind dezvoltatorul imobiliar Nordis. Primul ministru a precizat că intenționează să modifice legislația pentru ca “cele sesizate să nu se mai întâmple”.

“Cred că trebuie intervenit legislativ și am avut o discuție cu colegii mei ca astfel de lucruri să nu se mai poată întâmpla. (…) Am luat și legislația din Franța și legislația din Germania. Am făcut un grup de lucru la Parlament și vom veni cu o propunere legislativă, ceea ce mi se pare foarte corect. Eu nu sunt judecător, nu sunt procuror. Cele sesizate nu trebuie să se mai întâmple. În Franța, de exemplu, nu ai voie să percepi un avans mai mare de 10% la un niște locuințe pe care nu le-ai construit. Sau se merge pe sistemul de asigurare. Mi se pare normal să modificăm legislația în acest sens”, a spus Marcel Ciolacu.

Ce spune Recorder

Potrivit Recorder, sute de români s-ar fi înghesuit să cumpere apartamente în ansambluri rezidențiale și hoteluri de lux, investiții ale grupului Nordis și, în schimbul unei reduceri de preț, majoritatea ar fi acceptat să le plătească în avans, semnând doar o promisiune de vânzare.

În ultimii ani, în conturile Nordis ar fi intrat astfel milioane de euro, dar majoritatea ansamblurilor rezidențiale promise ar fi rămas doar pe hârtie și în reclame. “În hotelul de la Mamaia, singura clădire finalizată,  există indicii solide că apartamentele au fost vândute de mai multe ori, unor persoane diferite”, se spune în ancheta Recorder.

Vânzările ar fi fost posibile și din cauza legislației slabe din Românie, dar și a unor conexiuni politice, mai spun ziariștii de la Recorder: “Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei, este căsătorit cu Laura Vicol, unul dintre cei mai influenți parlamentari PSD. Vicol conduce Comisia Juridică din Camera Deputaților, care are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament”.

Ce spune compania Nordis

Compania face două mari precizări, într-un comunicat transmis Știrilor TVR:

Nordis Group nu a vândut unitățile de două ori, așa cum se speculează. Este imposibil acest lucru. La baza oricărui contract de vânzare-cumpărare stă un extras de carte funciară. Acest extras este întotdeauna liber de sarcini, altfel vânzarea nu poate avea loc.

Până la acest moment, Nordis Group a plătit rezilieri și despăgubiri în valoare de 115.000.000 de lei și a restituit astfel sume semnificative de bani clienților sau partenerilor care, deși inițial păreau de bună credință, au apelat ulterior la presiuni și șantaj pentru a obține beneficii suplimentare. În ciuda acestui efort considerabil și a reparațiilor financiare oferite, aceste persoane au continuat să atace imaginea companiei în mass-media, prezentând versiuni trunchiate sau false ale situațiilor”.

Dezvoltatorul imobiliar mai spune că:

-în ultimii patru ani a cheltuit sume uriașe pentru a combate aceste atacuri

– încercările repetate de rezolvare pe cale amiabilă a tuturor dosarelor de deschidere a procedurii insolvenței au generat o reacție total contrară

– Deși Nordis Group a finalizat numeroase proiecte rezidențiale și hoteliere de-a lungul timpului, “problemele și controversele au apărut în special în legătură cu dezvoltarea complexului Nordis Mamaia”. Anume, “investitori în cadrul complexului au început adevărate campanii de denigrare și războaie publice pentru a-și face cunoscut numele, folosindu-se de imaginea Nordis pentru a câștiga capital de imagine”.

– Cu toate acestea, “toate proiectele dezvoltate de Nordis, inclusiv complexul Nordis Mamaia, au fost realizate conform standardelor și normelor legale” și “orice problemă apărută pe parcursul dezvoltării a fost tratată cu transparență și corectitudine față de toți partenerii și investitorii implicați”.

– “Nordis Group se dezice categoric de afirmațiile care au circulat recent în presă” și susține “că toate aceste afirmații sunt nefondate și calomnioase, menite doar să compromită un brand care a reușit să se dezvolte și să se impună pe piața imobiliară din România, fără sprijinul băncilor și fără datorii, cu excepția unui mic capital de lucru”.

– “Nordis Group își continuă activitatea și se angajează să ducă la bun sfârșit toate proiectele aflate în derulare, respectând toate angajamentele luate față de clienți și investitori”.

COMUNICATUL INTEGRAL AL NORDIS GROUP

The post Marcel Ciolacu, reacție la investigația Recorder: “Mi se pare normal să modificăm legislația în acest sens” appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *