Marele Muzeu Egiptean de la Cairo își deschide porțile

Astăzi își deschide porțile, oficial, la Cairo Marele Muzeu Egiptean. Aflat la mică distanță de Piramida lui Keops, găzduiește printre cele mai mari expoziții dedicate uneia dintre marile culturi și civilizații antice. Cercetătorii și curatorii muzeului spun că va rivaliza cu multe colecții faimoase precum cele de la Luvru sau British Museum.

Marele Muzeu Egiptean de la Cairo găzduiește peste 100 de mii de piese din civilizația antică egipteană – unele dintre ele prezentate pentru prima dată publicului. Cu o suprafață de peste 80 de mii metri pătrați, atunci când va fi deschis integral va fi cel mai mare muzeu de arheologie din lume.

HOSSAM AL-ADIB – turist din Siria: Este foarte frumos, rivalizează cu Luvrul din Franța sau Acropolis de la Atena. De fapt, e chiar mai bine decât la Luvru, pentru că tot ce este aici este autentic, sunt artefacte din pământurile noastre. Forma de piramidă se potrivește cu împrejurimile. Spre deosebire de Luvru, unde au artefacte din Levant, Irak, Africa, Egipt, acolo nu au ce căuta în locul în care sunt expuse. Aici, aparțin de acest spațiu.

Atât autoritățile cât și mulți dintre arheologii egipteni încearcă de zeci de ani să ofere o alternativă la marile muzee ca Luvru sau British Museum, care expun comori ale antichității luate în era colonială.

ALI ABU AL-ŞIŞ membru al Sindicatului Arheologilor Egipteni: Deschiderea Marelui Muzeu de la Cairo
este un mesaj important că ne putem recupera comorile, răspândite în multe țări. Înainte, oamenii spuneau că aveam depozite, nu muzee, referindu-se la Muzeul Egiptean din Piața Tahrir, supra-aglomerat de artefacte. Astăzi, trimitem un mesaj lumii întregi că prezervăm turismul, precum și moștenirea egipteană.

Marele Muzeu de la Cairo face parte dintr-un master plan turistic care va include întreg platoul de la Giza.

The post Marele Muzeu Egiptean de la Cairo își deschide porțile appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *