Măsuri NATO în România. Avertizare din Washington: Republica Moldova, următoarea țntă a lui Putin?

Putin

După agresiunea militară din Ucraina, oficiali americani avertizează că Republica Moldova ar putea deveni următoarea țintă a lui Vladimir Putin. Washingtonul atrage atenția asupra riscurilor crescute pentru securitatea regională și posibilitatea unei invazii ruse în Moldova, subliniind nevoia ca această țară să-și întărească apărarea. În contextul tensiunilor crescânde, Republica Moldova devine un punct vulnerabil pe harta conflictelor est-europene.

Kremlinul ar putea exploata legăturile sale militare cu Transnistria pentru a invada și ocupa în întregime Republica Moldova, dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina, arată o analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank militar cu sediul la Washington.

Amenințarea unei invazii ruse în Republica Moldova este foarte scăzută atât timp cât Ucraina rezistă în fața trupelor Moscovei.

Kremlinul continuă se alimenteze războiul hibrid împotriva Chișinăului, încercând, printre altele, să influențeze alegerile politice din Moldova, să-i blocheze orientarea pro-occidentală, să provoace instabilitate și căutând să o țină dependentă de resursele energetice din Rusia și pregătind astfel terenul pentru o eventuală campanie militară în Moldova, se arată într-o amplă analiză realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Deocamdată, trupele ruse sunt departe de teritoriul Moldovei. Forțele ruse ocupă în prezent malul de est (cel stâng) al râului Nipru în sud-vestul Ucrainei, iar comandamentul militar rus ar trebui să redistribuie un număr mare de forțe din alte sectoare semnificative operațional ale frontului ca să traverseze râul și să obțină progrese spre vest și să cucerească orașul Odesa, al treilea oraș ca mărime al Ucrainei, arată organizația americană.

Este foarte puțin probabil ca trupele ruse să depună un astfel de efort în sud-vestul Ucrainei, în timp ce Rusia se concentrează pe ocuparea restului regiunilor estice Donețk și Lugansk, scrie Spotmedia.ro.

Formarea Grupului de Forțe de Nord și lansarea ofensivei ruse către orașul Harkov în luna mai au demonstrat, de asemenea, incapacitatea actuală a Moscovei de a desfășura o nouă forță capabilă să cucerească marile orașe ucrainene.

În cazul în care conducerea militară rusă ar dori să-și mențină prioritățile actuale pe frontul din estul Ucrainei, deschizând totodată un nou efort ofensiv spre vest, înspre orașul Odesa, Rusia ar trebui probabil să recurgă la o altă mobilizare parțială, așa cum a făcut-o în septembrie 2022, despre care ISW consideră că este foarte puțin probabilă în acest moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *