Microplastic depistat în respirația delfinilor din largul coastei de sud-est a SUA

Oamenii de știință au găsit pentru prima dată dovezi că mamiferele marine inhalează microplastic. O cercetare recentă, citată de CNN, a detectat particulele potențial dăunătoare în respirația delfinilor din largul coastelor Louisiana și Florida.

Este vorba despre bucăți mici din plastic, de sub 5 milimetri, care au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătății umane și animale.

Cercetările anterioare au reliefat prezența acestor particule dăunătoare în țesuturile mamiferelor marine, în urma ingerării prin intermediul hranei.

Noul studiu, publicat miercuri în revista PLOS One, este primul care explorează inhalarea drept cale viabilă de expunere a cetaceelor la microplastic.

Am constatat că delfinii pot inspira microplastic, chiar dacă trăiesc în zone îndepărtate de nivelurile ridicate de activitate umană. Acest lucru demonstrează că astfel de particule sunt peste tot, indiferent de urbanizare și de dezvoltarea umană”, a declarat co-autorul principal al studiului, Miranda Dziobak, om de știință în domeniul mediului și instructor de sănătate publică la College of Charleston, Carolina de Sud.

Bucățile de microplastic în suspensie în aer au fost găsite pe tot globul, chiar și în Arctica și în alte locuri îndepărtate.

Oamenii de știință nu sunt siguri în ce măsură inhalarea de microplastic va afecta delfinii, dar bănuiesc că ar putea avea un impact asupra sănătății pulmonare.

Autorii cercetării s-au declarat „dezamăgiți, dar nu surprinși”.

„Știm că materialele plastice au contaminat practic fiecare parte a globului, astfel încât contaminarea vieții sălbatice pare aproape inevitabilă”, a explicat Miranda Dziobak.

Studierea respirației delfinilor

Oamenii de știință care studiază mamiferele marine bănuiau de mult timp că inhalarea este o modalitate prin care microplasticul ajunge în organismul cetaceelor, așa cum s-a constatat, de altfel, că ajunge și în organismul uman.

„Acum putem spune cu certitudine că așa este”, a declarat Greg Merrill, doctorand în ecologie la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord, cercetător care nu a făcut parte din echipa noului studiu.

„Se ridică o mulțime de întrebări cu privire la consecințele unei astfel de expuneri”, a subliniat Merrill, autor principal al unui alt studiu, din octombrie 2023, care a constatat că mai mult de jumătate dintre mamiferele marine testate aveau cel puțin o particulă de microplastic încorporată în țesuturile lor.

Cum s-a derulat cercetarea

Oamenii de știință au prelevat probe de la 11 delfini – 6 din Golful Barataria din Louisiana și 5 din Golful Sarasota din Florida – în cadrul evaluărilor privind sănătatea mamiferelor, efectuate în mai și iunie 2023.

Ei au ținut vasele pentru colectarea probelor în apropierea orificiului nazal, prin care delfinii inspiră și expiră.

La examinarea vaselor sub microscop, oamenii de știință au constatat că fiecare delfin expirase cel puțin o particulă de microplastic.

Tipurile de material plastic găsite la delfini au fost similare cu cele observate în studiile anterioare privind inhalarea de către om.

Cea mai frecventă microparticulă este poliesterul, plastic utilizat în mod obișnuit la confecționarea hainelor, a explicat Dziobak.

Într-un studiu din noiembrie 2022 se estima că balenele pot consuma până la 10 milioane de fragmente de microplastic în fiecare zi.

Confirmarea faptului că și cetaceele inhalează microplastic, laolaltă cu faptul că și îl și consumă înseamnă că estimările noastre privind expunerea totală la microplastic a acestor specii sunt subestimate”, a ținut să atragă atenția Greg Merrill.

Cercetările anterioare indicau faptul că microplasticul din ocean este aruncat în atmosferă prin activitatea valurilor, astfel încât era din start posibil ca mamiferele marine care respiră la suprafață, așa cum sunt delfinii, să fie expuse la particule.

Impactul total rămâne să fie studiat în continuare.

Autorii noului studiu vor să determine exact toate tipurile de plastic la care sunt expuși delfinii și potențialele riscuri pentru sănătate.

The post Microplastic depistat în respirația delfinilor din largul coastei de sud-est a SUA appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *