Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu: Acţiunile umanitare pentru a sprijini civilii din Gaza vor continua

Acţiunile umanitare ale României pentru sprijinirea civililor din Gaza vor continua şi în perioada următoare, a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Luxemburg la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Referitor la evoluţiile din Orientul Mijlociu, am exprimat îngrijorarea cu privire la volatilitatea tot mai mare a situaţiei de securitate pe care o vedem inclusiv în aceste zile sau ore. Pentru România este extrem de important să ajungem la încetarea ostilităţilor atât în Gaza, cât şi în Liban. În acest sens, susţinem pe de o parte planul avansat de administraţia SUA, susţinută de Qatar şi Egipt, în ceea ce priveşte Gaza, dar şi eforturile Franţei şi ale Statelor Unite cu privire la o încetare pentru 21 de zile a ostilităţilor la frontiera dintre Israel şi Liban. Cred că toate părţile au responsabilitatea de a evita extinderea războiului în regiune. Am susţinut şi importanţa eforturilor diplomatice pentru eliberarea tuturor ostaticilor din Gaza, încetarea focului, dar şi pentru a asigura asistenţa financiară şi umanitară atât pentru civilii din Gaza, cât şi pentru cei din Liban„, a declarat, pentru Agerpres, Luminiţa Odobescu.

Opt copii din Fâşia Gaza au fost aduși în România cu o aeronavă MApN pentru a fi trataţi în spitale

Opt copii din Fașia Gaza, afectați de conflict, vor primi tratament medical în România. Alături de 24 de aparținători ai lor, au scăpat din infernul pe care l-au trăit în ultimele luni în Fâșia Gaza.

Șefa diplomației române a precizat că, în cadrul reuniunii, a prezentat eforturile umanitare ale României în ceea ce priveşte ajutorul trimis către Liban, ajutor constând în opt tone de alimente, dar şi eforturile umanitare pentru a sprijini civilii din Gaza, ultima acţiune vizând aducerea în România a opt copii împreună cu membrii de familie ai acestora pentru a fi trataţi în spitalele din România, „acţiuni care vor continua şi în perioada următoare”, după cum a subliniat şefa diplomaţiei române.

Ministrul Luminiţa Odobescu a arătat că, în ceea ce priveşte aceste acţiuni umanitare, România este în dialog cu partenerii săi din regiune pentru a vedea exact când este momentul mai potrivit în această direcţie.

Situaţia de securitate este una volatilă şi lucrăm în acest sens când putem să continuăm aceste acţiuni umanitare fără a pune în pericol colegii noştri care desfăşoară aceste acţiuni„, a spus Odobescu.

Ministrul Luminiţa Odobescu a arătat că discuţiile din cadrul CAE au vizat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova – în contextul alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie şi a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană şi situaţia din Orientul Mijlociu. Ea a avut o întâlnire bilaterală şi cu ministrul de Externe al Regatului Unit, David Lammy.

ONU: De la 1 octombrie, în nordul Fâșiei Gaza nu a intrat niciun aliment. Singura brutărie funcțională a luat foc

Agenția alimentară a Națiunilor Unite a declarat sâmbătă că niciun ajutor alimentar nu a mai intrat în nordul Gazei de la 1 octombrie

The post Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu: Acţiunile umanitare pentru a sprijini civilii din Gaza vor continua appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *