Ministrul polonez al apărării a declarat că nu s-au găsit suficienţi voluntari pentru formarea unei brigăzi internaţionale pentru Ucraina

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat joi că „numărul de persoane care ar fi trebuit să se alăture ucrainenilor” în brigada internaţională a cărei înfiinţare a fost anunţată în iulie „este prea mic”, relatează EFE.

„Declaraţiile ucrainenilor (atunci când a fost anunţată crearea brigăzii) au fost foarte optimiste (şi au indicat că) ar exista suficienţi voluntari pentru a forma o brigadă – iar asta înseamnă mii de oameni -, dar nu sunt atât de mulţi”, a declarat ministrul într-un interviu acordat portalului de ştiri ‘Wirtualna Polska’, publicat joi.

„Responsabilitatea recrutării” voluntarilor care doresc să se alăture respectivei unităţi „revine părţii ucrainene”, a indicat ministrul polonez.

Polonia, a adăugat Kosiniak-Kamysz, „va fi responsabilă de pregătirea şi instruirea lor, ceva pentru care ne-am pregătit încă de la începutul lunii septembrie„.

Polonia, aliat de nădejde al Ucrainei

Ministrul polonez al apărării a subliniat, de asemenea, că Varşovia este un aliat de nădejde al Ucrainei şi a „antrenat până în prezent peste 20.000 de luptători ucraineni” pe teritoriul polonez, „mai mult decât orice altă ţară din UE”.

Anunţul privind crearea unui corp internaţional de voluntari care să lupte alături de Ucraina în război a fost lansat în iulie de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul vizitei sale oficiale la Varşovia, alături de ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, cu ocazia semnării unui acord bilateral polono-ucrainean de securitate.

În declaraţii făcute în ziua acestui anunţ, Sikorski afirmase că „câteva mii” de ucraineni cu reşedinţa în Polonia s-au”înrolat deja” în ceea ce el a numit „Legiunea ucraineană”.

Problema Volînia

În interviul citat, Kosiniak-Kamysz s-a referit, de asemenea, la disputa istorică dintre Polonia şi Ucraina cu privire la episodul Volînia – moartea a mii de polonezi ucişi de naţionalişti ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – pe care Varşovia îl consideră drept un masacru şi care este văzut în Ucraina ca făcând parte din tragediile acelui conflict.

Polonia solicită o anchetă asupra evenimentelor, un act de recunoaştere din partea Ucrainei şi exhumarea cadavrelor polonezilor din gropile comune de pe teritoriul ucrainean, solicitări cărora Kievul li s-a opus până recent, anunţând miercuri că se va angaja într-un astfel de demers reparator începând de anul viitor.

Ministrul polonez al apărării a avertizat că „Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană şi nu va exista niciun acord dacă problema Volîniei nu este rezolvată„. Preluare Agerpres

The post Ministrul polonez al apărării a declarat că nu s-au găsit suficienţi voluntari pentru formarea unei brigăzi internaţionale pentru Ucraina appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *