Motivarea CCR: Diana Șoșoacă nu respectă valorile din Constituție. Critici dure din partea liberalilor și a opoziției

Curtea Constituțională și-a motivat decizia prin care a invalidat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Judecătorii CCR consideră că şefa S.O.S. România a arătat în declaraţiile şi acţiunile ei publice că nu respectă Constituţia, care garantează apartenenţa României la Uniunea Europeană și NATO și atașamentul faţă de valorile Occidentului. Judecătoarea Iulia Scântei, propusă de PNL, a făcut opinie separată. Iar motivele invocate de Curte au stârnit critici dure din partea liberalilor și a opoziției.

Cel mai important argument din lungă motivare a CCR, publicată târziu aseară, e legat de intenția declarată a Dianei Șoșoacă de a scoate România din NATO și Uniunea Europeană. Discursul public al Dianei Șoșoacă pune astfel la îndoială, potrivit motivării, angajamente și valori ale României consfințite în legea fundamentală.

Una dintre judecătoarele propuse de PNL, Iulia Scântei, a avut însă o opinie separată. Motivele invocate de CCR sunt evaluări de natură subiectivă ale opiniilor și faptelor unei persoane, scrie Iulia Scântei, ceea ce depășește competențele Curții Constituționale. Reacția Dianei Șoșoacă a fost vehemență. Inclusiv în plenul de la Strasbourg, europarlamentarul s-a dezlănțuit împotriva judecătorilor CCR, pe care ii acuză că i-ar fi interzis candidatura în mod ilegal.

Diana Şoşoacă, europarlamentar: Vreau să va aduc la cunoștință un caz extrem de grav care se întâmplă de trei zile în România. Sunt președinta partidului SOS România și conform sondajelor reale dețineam primul loc pentru președinția României. CCR, pentru prima dată în istorie, mi-a anulat candidatura, nu pe motive de constituționalitate, ci pentru faptul că am luptat împotriva vaccinării obligatorii, a botniței din pandemie.

Liderul PNL Nicolae Ciucă, la rândul sau candidat la prezidențiale, apreciază că decizia CCR pune un mare semn de întrebare privind democrația din România.

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, 4 numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. A fost eliminat la masă verde un adversar politic. Noi credem în limitarea influenței extremismului prin convingerea românilor să voteze opțiunile democratice.

Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidatul partidului la alegerile prezidențiale consideră că motivarea CCR arată nevoia unei reforme a Curții, pe care promite să o facă. Nu pierde însă ocazia de a trimite o săgeata către liberali: ”Cât de mult trebuie să ai atrofiat mușchiul bunului-simț să susții sus și tare că trebuie că anumite partide să fie scoase în afară legii pe motiv de extremism, dar apoi să te faci scut pentru cineva care face apologia legionarismului și a urii împotriva evreilor?!”, scrie liderul PSD.

Partidele din opoziție consideră că precedentul stabilit de decizia și motivarea CCR este periculos.

Dan Tănasă, AUR: Ne punem întrebarea dacă nu cumva noi vom avea de suportat o consecință pt opiniile pe care le exprimăm, CCR nu poate invalida o candidatură numai pentru că acel candidat a făcut declarații, sunt drepturi încălcate flagrant.

De altfel, USR susține că proiectul de reforma a CCR, pe care l-ar fi redactat acum doi ani, s-a rătăcit în sertarele din Parlament.

Adina Săniuță, deputat USR: Există în Iran un consiliu al gardienilor care decide cine candidează, pare că suntem în această direcție și nu cred că vrem să fim acolo că au murit oameni la Revoluție.

De partea cealaltă, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, expert în drept constituțional, susține argumentele Curții legate de luările de poziție ale Dianei Șoșoacă.

Tudorel Toader, fost judecător constituțional: Pleacă de la dreptul fiecărei persoane de a alege și a fi ales, indiscutabil. Numai că orice persoană poate ocupă o functie de demnitate publică, dar numai în condițiile legii, ceea ce înseamnă că legalitatea e o cerință de rang constituțional și ea trebuie respectată.

Printre motivele invocate de CCR se numără dosarul penal DIICOT din 2021 în care Diana Șoșoacă e acuzată că ar fi blocat un centru de vaccinare, diseminarea propagandei ruse, întâlniri cu reprezentanți ai ambasadei ruse și o amendă pentru exces de viteză.

Diana Şoşoacă are probleme şi în Parlamentul European. Preşedinta instituţiei, Roberta Metsola, a anunțat penalizarea acesteia pentru comportamentul inadecvat din ședința plenară din 18 iulie.
Diana Șoșoacă a depus o contestație, dar i-a fost respinsă. Prin urmare, pedeapsa va fi pusă în aplicare.

The post Motivarea CCR: Diana Șoșoacă nu respectă valorile din Constituție. Critici dure din partea liberalilor și a opoziției appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *