Navalnîi știa că va muri în închisoare. Cartea sa de memorii ”Patriotul” va fi publicată pe 22 octombrie

Alexei Navalnîi se aștepta să moară în închisoare. Așa reiese din memoriile pe care cel mai cunoscut oponent al regimului Putin a început să le scrie, în timp ce se afla sub tratament în Germania, după ce a fost otrăvit. Liderul opoziției de la Moscova a fost arestat în ianuarie 2021 și a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru extremism. El a murit în penitenciarul din Siberia, unde era închis, în februarie anul acesta. Fragmente din memoriile sale au apărut în presa americană și britanică, iar cartea, intitulată ”Patriotul”, va fi publicată pe 22 octombrie.

Kremlinul a făcut tot posibilul să scape de Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai aprigi critici ai regimului președintelui Vladimir Putin. El a fost otrăvit de un agent FSB în august 2020, în timp ce se afla într-o călătorie în Siberia, cu Noviciok. În timp ce era spitalizat, pentru tratament, în Germania, el a început să își scrie memoriile, cu titlul ”Patriotul”.

În ianuarie 2021, Navalnii a decis să revină în Rusia și a fost arestat, judecat și condamnat la închisoare. Pe 22 martie 2022, Navalnîi scria în jurnalul său: Îmi voi petrece restul vieţii mele în închisoare şi voi muri aici. Nu va fi nimeni căruia să îi spun „La revedere!”.Toate aniversările vor fi sărbătorite fără mine. Nu îmi voi vedea niciodată nepoţii.

Alexei Navalnîi a stat după gratii 37 de luni și în acest timp a scris și a reușit să strecoare fragmente ale memoriilor sale membrilor echipei sale, care le-au publicat pe rețele de socializare. Și din închisoare, el a condamnat conducerea de la Kremlin, așa cum reiese din mesajul următor: ”Singurul lucru de care trebuie să ne temem este că ne vom preda patria-mamă pentru a fi jefuită de către o bandă de mincinoşi, hoţi şi ipocriţi.

Ultimul fragment din memorii este datat 17 ianuarie 2024, cu puțin timp înainte ca Navalnii să își găsească sfârșitul în colonia penitenciară din Siberia. El a dorit să răspundă întrebării venite din partea celorlalți prizonieri, dar și a gardienilor: de ce s-a întors în Rusia? ”Răspunsul este simplu: Nu vreau să renunţ la ţara mea sau să o trădez. Dacă condamnarea înseamnă ceva, trebuie să fii pregătit să iei atitudine şi să faci sacrificii, dacă este necesar.

Editorul american al volumului de memorii a spus că este imposibil să citești jurnalul lui Navalnii fără să fii revoltat de tragedia suferinței sale și de moartea sa. Volumul ”Patriotul” va apărea pe 22 octombrie, iar editura plănuiește și o variantă în limba rusă.

The post Navalnîi știa că va muri în închisoare. Cartea sa de memorii ”Patriotul” va fi publicată pe 22 octombrie appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *