Nepotul premierului Marcel Ciolacu vinde două proiecte fotovoltaice către o firmă din Cehia, după ce a solicitat finanțare din PNRR

Nepotul premierului Marcel Ciolacu, Andrei Călin, a vândut două proiecte de parcuri fotovoltaice către o companie deținută de un mogul ceh, după ce a solicitat finanțări din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectele, care vizau dezvoltarea unor capacități de energie verde, atrag atenția asupra conexiunilor politice și a accesului la fonduri europene în România, ridicând întrebări legate de transparența și corectitudinea procesului de finanțare.

Om de afaceri de talie globală, Jiří Šmejc, 53 de ani, deține energia care hrănește 10% din becurile din România, este CEO al companiei care are ProTV și a condus o firmă care a încercat să ”lustruiască imaginea Chinei în Cehia” și care, conform Bloomberg, a fost conectată cu Huawei în momentul scandalului 5G din UE, potrivit unei investigații Hotnews.ro.

În 13 martie 2023, Mihai Cristian Ciolacu, nepotul lui Marcel Ciolacu, a obținut de la Transelectrica avizele tehnice de racordare (ATR) la rețeaua transportatorului național de energie, pentru două firme fondate în 2022, care aveau zero cifră de afaceri în ambii ani, potrivit Registrului Comerțului.

În mai 2023, cele două firme au ajuns pe listele cu finanțări prin PNRR, pentru două proiecte de parcuri fotovoltaice și stocare a energiei.

Recent, în vara lui 2024, Mihai Ciolacu a scos cele două proiecte la vânzare, fiind încheiate acorduri prealabile cu Premier Energy Group. Grupul ceh a confirmat miercuri pentru HotNews că ”A fost semnat acord prealabil” pentru achiziția a două proiecte fotovoltaice din județul Buzău, dar nu a specificat de unde cumpără.

Cine este Jiří Šmejc

Premier Energy Group este o companie controlată de fondul de investiţii Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, investitor pe piața energiei din România.

Compania Premier Energy a fost listată pe BVB, în mai. „Discretul Jiri Smejc a ajuns să aprindă becul pentru 10% din consumatorii din România”, a scris Ziarul Financiar în martie 2024.

Jiří Šmejc este și CEO al firmei PPF, cea care deține cel mai important grup de televiziune din România: ProTV.

Potrivit economica.net, Jiří Šmejc are și afaceri în jocurile de noroc din Balcani, prin Emma Capital.

În 2019, G4Media a scris că Premier Energy a făcut parte din grupul de ”trei firme care primesc gaze la preț redus din producția internă grație măsurilor luate de guvernul PSD prin OUG 114 și unei decizii a ANRE, condusă de PSD-istul Dumitru Chiriță”.

Afacerile din Rusia 

Presa din Republica Moldova a scris că ”în Federația Rusă, Jiří Šmejc avea cotă parte în Polymetal, companie controlată de Alexandr Nesis, un om apropiat lui Vladimir Putin”. După începerea războiului din Ucraina, compania lui Smejc a susținut că s-a retras aproape total din Rusia.

O parte dintre afacerile lor s-au desfășurat, până în 2022, în Rusia, în special pe piața bancară, prin grupul financiar PPF.

Ieșirea de pe piața rusească a adus grupului PPF pierderi de 1,2 miliarde de euro în 2022, conform lui Smejc.

„Lustruirea imaginii Chinei în Cehia”

În aprilie 2016, Jiří Šmejc a început să facă afaceri la scară largă în China. El este citat spunând că ”PPF și Home Credit suntem mândri că am fost la originea inițiativei care cred că a dus la relansarea relațiilor ceho-chineze”.

„Relansarea a adus, într-adevăr, un profit imens pentru Home Credit, iar în câțiva ani, compania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de credite de consum din China”, a scris presa din Cehia.

Jurnaliștii de investigație de la Aktuálně.cz au dezvăluit că, în 2019, această companie unde Jiří Šmejc era CEO și acționar minoritar, Home Credit, „a angajat o societate numită C&B Reputation Management pentru a lustrui nu doar imaginea societății, ci și percepția generală a Chinei în Republica Cehă”. Citește investigația pe Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *