Nicuşor Dan vrea referendum local simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale / Ciolacu spune că e de acord/ Cele 20 de propuneri, prezentate lui Ciucă

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, își dorește un refererendum local pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Parlamentului, cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, pentru a-i prezenta cele 20 de măsuri pe care le propune candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi parlamentare. În același context, Marcel Ciolacu spune că e de acord cu referendumul.

Nicușor Dan a menţionat că i-a contactat în primul rând pe candidaţii partidelor de dreapta, dar că va lua legătură şi cu premierul Marcel Ciolacu.

„Aşa cum am anunţat, am venit cu cele 20 de puncte, am anunţat că mă voi întâlni cu preşedinţii de partid candidaţi la prezidenţiale. O să încep prin a mă întâlni cu cei trei candidaţi de dreapta: domnul Ciucă, doamna Lasconi, domnul Orban: după care, cu ceilalţi candidaţi”, a arătat edilul general, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

În ce priveşte referendumul pe care intenţionează să îl convoace pe data de 24 noiembrie, edilul general a precizat că de-a lungul ultimilor 20 de ani, Primăria Capitalei a fost subfinanţată şi s-a confruntat cu un „deficit de dezvoltare”. Totodată, „modul în care s-a construit” în Bucureşti afectează traficul, iar din acest motiv este necesar ca autorizaţiile să fie eliberate de Primăria Capitalei, pentru a restabili „legalitatea şi dezvoltarea echilibrată”, a spus el.

Noul Consiliu va începe să funcționeze peste două săptămâni aproximativ. Pentru moment suntem în Consiliu vechi în care există o majoritate formată din USR, PMP, PNL. Nu e vorba de mine, e vorba de primăria capitală în ultimii 20 de ani. Pe de o parte, ea este subfinanțată și avem deficit de dezvoltare din cauza asta. Pe de altă parte, vedem fenomenul… Principala problema noastră este traficul și el este în mod evident cauzat de modul în care s-a construit în București în acești 20 de ani. Deci sunt două lucruri diferite. Și atunci e logic ca autorizațiile să fie date de o singură persoană, astfel încât să avem, să restabilim legalitatea și dezvoltarea echilibrată, a explicat Nicușor Dan.

În legătură cu problema legată în privința taxelor: Haideți să ne uităm la cum a fost, care a fost bugetul pe 2023. Noi am avut șase miliarde, din care trei le-am dat pe subvenții. Deci am rămas cu trei miliarde și primările de sector au avut nouă miliarde. Deci raportul real a fost trei miliarde la nouă miliarde, în condițiile în care noi avem marile lucrări de infrastructură, în condițiile în care avem spitale, semafoare, iluminatul public, teatrele sunt toate la noi. Ei au școlile, curățenia stradală și străzii avem și noi și ei, a spus Nicușor Dan.

Eu mă consider un om responsabil și am încercat să-mi exercit acești patru ani de madat cât de bine am putut eu și am constatat că am niște limitări foarte importante, unele pe bani, unele pe urbanism. Și înainte chiar de s-audă acest proiect în seara alegerilor am spus bucureștinilor cu onestitate problemele cu care m-am confruntat și am zis că trebuie să tranșăm odată pentru totdeauna problema asta, a adăugat Primarul Capitalei.

„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”, a menţionat Nicuşor Dan.

Cele două întrebări la care bucureştenii vor fi invitaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

* „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”

* „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.

În luna iunie, după aflarea rezultatelor de la alegerile locale, Nicuşor Dan a anunţat că va declanşa, cu sprijinul Consiliului General, un referendum local pentru a se decide cine răspunde de urbanismul din Bucureşti şi cum se vor împărţi banii între Primăria Capitalei şi Primăriile de sector.

Cu aprobarea Consiliului General, voi declanşa un referendum local pentru cum se vor împărţi banii între Primăria Capitalei şi Primăriile de sector. De ani de zile Bucureştiul are un deficit de dezvoltare, de ani de zile Primăria Capitalei este obligată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare. Banii abia ajung pentru întreţinerea infrastructurii pe care deja o avem. Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, nu putem să ne gândim la noi corpuri de spitale, nu putem să ne gândim la noi corpuri pentru universităţile din Bucureşti, care ar putea să aducă zeci de mii de studenţi străini în Bucureşti şi să pună Bucureştiul pe harta academică. În schimb, avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele şi panseluţe care înlocuiesc alte panseluţe„, declara Nicuşor Dan.

Totodată, el califica drept „absurd” faptul că primarii de sector „aruncă cu autorizaţii pentru zeci şi sute de blocuri în Bucureşti a căror legalitate nu o controlează nimeni”, iar primarul Capitalei trebuie să răspundă pentru traficul din Capitală.

„Îmi asum responsabilitatea pentru rezolvarea traficului din Bucureşti, dar cer bucureştenilor să îmi dea responsabilitatea pentru dezvoltarea urbană a acestui oraş”, afirma primarul Capitalei.

Ciolacu, de acord cu organizarea referendumului propus de Nicușor Dan în Capitală: E posibil ca și Guvernul să vină cu o întrebare

Premierul Marcel Ciolacu a făcut câteva declarații la Palatul Victoria înainte de a începe ședința de guvern și a anunțat că susține organizarea referendumului propus în Capitală de primarul general Nicușor Dan pe tema taxelor locale și a autorizațiilor de construcție, cu o mențiune.

„Sunt de acord cu exercițiul democratic al organizării referendumului, nu înseamnă că susțin întrebările. E posibil ca și Guvernul să vină cu o întrebare pentru bucureșteni”, a declarat Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *