Numărul doi al Hezbollah, Naim Qassem, sprijină eforturile clasei politice din Liban în vederea încetării focului

Numărul doi al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat marţi că sprijină eforturile clasei politice din Liban, acum scena unui război deschis între mişcarea libaneză pro-iraniană şi Israel, în vederea încetării focului, transmite AFP.

„Susţinem eforturile politice conduse de preşedintele (Parlamentului, Nabih) Berri, care vizează în primul rând o încetare a focului”, a spus el în timpul unui discurs difuzat de televiziunea grupării, al-Manar.

Nabih Berri conduce mişcarea şiită Amal, un aliat al Hezbollah.

Se pare că Berri a purtat discuţii cu oficiali arabi şi străini care vizitează Liban încă de săptămâna trecută, potrivit dpa.

„Odată atinsă încetarea focului, diplomaţia se poate ocupa de toate celelalte probleme, iar deciziile pot fi luate în mod colectiv”, a spus Naim Qassem.

„Dacă inamicul îşi continuă războiul, câmpul (de luptă n.r.) va decide”, a ameninţat Qassem în acelaşi timp. „Vom continua, vom face sacrificii”, a spus el, potrivit dpa.

O propunere internaţională de încetare a focului de 21 de zile, lansată de ONU în septembrie, a fost ignorată de Israel, care şi-a intensificat atacurile asupra Libanului şi l-a ucis pe 27 septembrie pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, şi alţi câţiva lideri ai mişcării în atacuri succesive.

Respingând ideea că ar exista haos în rândurile Hezbollah, Nazim Qassem, care a preluat automat şefia mişcării la moartea secretarului general al acesteia, Hassan Nasrallah, a asigurat de perfecta organizare a conducerii, admiţând, în acelaşi timp, că loviturile israeliene sunt „dureroase”.

Alegerea noului secretar general de către Consiliul Shura, format din şapte membri, „va fi organizată” conform „regulamentelor interne” ale Hezbollah, în pofida condiţiilor „dificile”, a spus el.

„Capacităţile noastre sunt bune”, a mai asigurat Nazim Qassem, după un an de schimburi de focuri transfrontaliere cu Israelul care s-au transformat recent în război, lăsând peste o mie de morţi şi un milion de persoane strămutate.

„În fiecare zi, obţinem multe succese: sute de rachete, zeci de drone, un număr mare de colonii şi oraşe (israeliene) sunt sub focul rachetelor rezistenţei (…) Vreau să vă asigur, capacităţile noastre sunt bune, contrar a ceea ce spune inamicul, care pretinde că ne-a slăbit”, a spus numărul doi al Hezbollah.

„Nu ne este frică (…) suntem fiii lui Nasrallah”, a mai afirmat Naim Qassem.

Prim-ministrul israelian Benjamin „Netanyahu spune că vrea să aducă acasă” persoanele strămutate din nordul Israelului, „noi le spunem că de două ori mai mulţi locuitori vor fi forţaţi să se mute din nou”, a ameninţat el.

În ultimul an, aproximativ 60.000 de israelieni care locuiesc în nordul ţării au fost strămutaţi ca urmare a rachetelor trase de Hezbollah.

Guvernul Netanyahu a promis că va lupta împotriva mişcării libaneze până la „victorie” pentru a le permite acestor persoane strămutate să se întoarcă acasă.

Nazim Qassem a cerut din nou „un front larg şi important” în regiune, salutându-i pe rebelii houthi din Yemen şi grupurile armate pro-iraniene din Irak care revendică, de asemenea, tiruri asupra teritoriului israelian. 

The post Numărul doi al Hezbollah, Naim Qassem, sprijină eforturile clasei politice din Liban în vederea încetării focului appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *