O rețea de spionaj în Israel oferea informații Iranului

O rețea de spionaj în Israel oferea informații Iranului

La peste un an de la începerea războiului, Israelul descoperă o rețea de spioni care oferea informații Iranului. E vorba despre 7 rezidenți israelieni din nordul țării, 5 adulți și 2 minori, care lucrau printr-un intermediar turc.

Suspecții, arestați de autoritățile israeliene, sunt emigranți din Azerbaidjan. Surse din servicii, citate de presa israeliană, spun că aceștia erau plătiți de Iran cu bani gheață sau în criptomonede și prin intermediul rușilor.

Cei 7 fuseseră angajați de serviciile iraniene și au efectuat sute de misiuni culegând informații despre bazele militare israeliene de pe întreg teritoriul țării. Teheranul era interesat de bazele forțelor aeriene și maritime și de locațiile sistemelor Iron Dome. Unele dintre aceste obiective au fost atacate de Iran la începutul lunii.

Alex Nemirovski, poliţia Israelului: Misiunile au inclus fotografierea bazelor militare şi a facilităţilor strategice din Israel. În plus, grupul, sub comanda Iranului, a condus sute de operaţiuni cu scopul de a destabiliza securitatea Israelului.

Cei 7 au spionat timp de doi ani pentru Iran și riscă, în cel mai fericit caz, pedeapsa cu închisoarea pe viață.

Între timp, Iranul se plânge la ONU că Israelul ar viza instalațiile nucleare, ceea ce ar încălca o rezoluție a Națiunilor Unite.

Esmaeil Baghaei, purtător de cuvânt MAE iranian: Ne concentrăm pe apărarea intereselor noastre, ale naţiunii iraniene şi, aşa cum am mai spus, răspunsul Iranului la orice act de agresiune al regimului sionist va fi decisiv.

Poziția Ministerului de Externe de la Teheran a apărut la câteva ore după ce presa a publicat informații, scurse pe filiera americană, care ar sugera că Israelul se pregătește să lovească Iranul.

O declarație făcută de președintele Joe Biden la plecarea din Germania părea că Statele Unite și Israelul s-ar fi înțeles deja asupra țintelor.

Reporter: Ştiţi cum va răspunde Israelul atacului iranian de la începutul lunii şi când vor răspunde Iranului?

Joe Biden, preşedintele SUA: Da şi Da!

Reporter: Ne puteţi spune?

Joe Biden, preşedintele SUA: Nu!

Informațiile scurse pe filiera americană, cel mai probabil prin intermediul unui funcționar guvernamental, nu dezvăluie însă mare lucru. Sunt doar interpretări ale unor fotografii din satelit din timpul unui exercițiu militar de acum o săptămână și date despre câteva misiuni de supraveghere cu drone a Iranului, conform TVRInfo.

Deocamdată, Israelul se concentrează pe anihilarea proxiurilor iraniene, iar duminică seară Tsahalul a lovit în forță băncile în care Hezbollah își ținea banii. Operațiunea a vizat Beirutul, o suburbie din sud și alte localități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *