ONU: De la 1 octombrie, în nordul Fâșiei Gaza nu a intrat niciun aliment. Singura brutărie funcțională a luat foc

Agenția alimentară a Națiunilor Unite a declarat sâmbătă că niciun ajutor alimentar nu a mai intrat în nordul Gazei de la 1 octombrie.

Programul Alimentar Mondial (PAM) a declarat că principalul punct de trecere a frontierei în zona devastată de război a fost închis timp de aproximativ două săptămâni, avertizând că operațiunea terestră continuă a Israelului are un impact dezastruos asupra securității alimentare pentru mii de familii palestiniene de acolo.

„Nordul este practic izolat și nu suntem capabili să operăm acolo”, a declarat Antoine Renard, directorul de țară al PAM pentru teritoriile palestiniene, potrivit AP.

Agenția ONU pentru refugiați palestinieni, Unrwa, a declarat că se crede că până la 400 000 de persoane sunt blocate de ultima ofensivă a Israelului în Gaza.

Îngrijorările cu privire la o criză a foametei au crescut în Gaza la aproximativ o lună după ce investigatorul independent al ONU privind dreptul la hrană a acuzat Israelul de desfășurarea unei „campanii de înfometare” împotriva palestinienilor.

Israelul a negat astfel de acuzații și a insistat că a permis intrarea în Gaza a unor cantități semnificative de alimente și alte ajutoare.

„Israelul nu a oprit intrarea sau coordonarea ajutorului umanitar care intră de pe teritoriul său în nordul Fâșiei Gaza. Ca dovadă, ajutorul umanitar coordonat de Cogat și de organizațiile internaționale va continua să intre în nordul Fâșiei Gaza și în zilele următoare”, a declarat miercuri Cogat, organismul militar israelian care supraveghează distribuirea ajutoarelor.

PAM a declarat că punctele sale de distribuție a alimentelor, precum și bucătăriile și brutăriile din nordul Fâșiei Gaza, au fost forțate să se închidă din cauza atacurilor aeriene, a operațiunilor militare terestre și a ordinelor de evacuare, relatează AP. Acesta a declarat că singura brutărie funcțională din nordul Gaza, sprijinită de PAM, a luat foc după ce a fost lovită de o muniție explozivă.

PAM a declarat că ultimele sale provizii de alimente rămase în nord – inclusiv conserve, făină de grâu, biscuiți cu conținut energetic ridicat și suplimente nutritive – au fost distribuite adăposturilor, unităților sanitare și bucătăriilor din orașul Gaza și în trei adăposturi din zonele de nord.

Nu este clar cât timp vor dura aceste provizii limitate, a declarat PAM, avertizând că consecințele pentru familiile care fug vor fi cumplite dacă escaladarea continuă.

The post ONU: De la 1 octombrie, în nordul Fâșiei Gaza nu a intrat niciun aliment. Singura brutărie funcțională a luat foc appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *