Peste 400 de persoane din Republica Moldova sunt bănuite că şi-ar fi vândut voturile la alegerile care au avut loc duminică. Poliția a identificat alegătorii care ar fi luat bani de la gruparea lui Ilan Șor. Până acum s-au dat amenzi de aproape 50 de mii de euro, iar verificările după scrutinul tensionat de peste Prut continuă.
Cei peste 400 de suspecţi care ar fi fraudat alegerile din Republica Moldova sunt anchetaţi de Centrul Naţional Anticorupţie.
Poliţia spune că e vorba despre utilizatori conectați la un sistem prin intermediul căruia au primit bani printr-o bancă din Federația Rusă, aflată sub sancțiuni internaționale.
În schimbul banilor, garantau votul pentru un anumit candidat la prezidențiale și pentru opțiunea „NU” la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Premierul Dorin Recean are un îndemn pentru alegatori.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean: Noi, Guvernul, trebuie să învăţăm o lecţie. Avem de lucrat cu cei care au spus „Nu”, indiferent din ce cauză. Noi trebuie să mergem şi să le explicăm ce înseamnă să construim viaţa noastră prosperă, aici, acasă şi de ce nu trebuie să ne expunem acestui tip de fraudă, de fapt, fraudei electorale. Pentru următorul tur la alegeri din 3 noiembrie, opţiunea noastră este ca toată lumea să iasă la vot, conform TVRInfo.
Maia Sandu a catalogat fraudarea alegerilor drept „un atentat asupra democrației”. Reacţii au venit şi din partea Ministrului Justiţiei şi al celui de Interne.
Doar în luna septembrie, aproape 15 milioane de dolari ar fi fost transferate din Federaţia Rusă pentru a determina alegatorii sa voteze „NU” la referendumul privind aderarea la UE, precum si un anumit candidat la prezidenţiale.