Plajele, curățate tot de voluntari. O parte din deșeurile lăsate de turiști ajung în mare

Starea plajelelor la final de sezon spune mult și despre educația turiștilor. Voluntarii au făcut curățenie și de această dată, în urma lor. Au găsit plastice de tot felul, pachete de țigări și schiar scutece de bebeluși aruncate pe nisip. Cele mai multe gunoaie au fost strânse de pe plaja din Vama Veche. Și mai grav este că o parte din aceste deșeuri ajung în mare și sunt ingerate de pești, pe care tot noi îi consumăm.

Pregătiți cu saci și mănuși, voluntarii au făcut curățenie pe plajă în Constanța. Au găsit pachete și resturi de țigări, plastice, ambalaje de medicamente și multe șervețele umede.

Voluntarii au fost organizați în echipe și li s-a stabilit câte o zonă clară pe care să acționeze. Au avut de ștrâns deșeuri mai mari de 2.5 cm. Și anul acesta au găsit capace și paie din plastic.

Angelica Paiu coordonator proiecte ONG Mare Nostrum: Sunt cele mai numeroase. Zeci de mii de mucuri de țigară, capace din plastic. Bețișoare de amestecat în băuturi.

Din monitorizările făcute până acum de voluntari, la finalul verii cele mai multe deșeuri au fost găsite pe nisipul din Vama Veche.

Marian Paiu director executiv ONG Mare Nostrum: Îm Vama Veche, cu siguranță, este cel mai murdar. Obiecte de igienă feminine, bețișoare de urechi și paie din plastic. Multe deșeuri de acest gen, care n-ar mai fi trebuit să existe, practic.

Adrian Bâlbă cercetător științific: Dacă bate un vânt de vest, ajung în apă și mare, valurile le vor mărunți și ni le va trimite în farfurie cu hrană pe care o luăm din mare. Bivalve, melci și peștișori, care adună microplastic.

Deșeurile aruncate la întâmplare, pe plajă, reprezintă pericol nu doar pentru mediul marin, ci și pentru noi, cei care conumam pește și fructe de mare.

The post Plajele, curățate tot de voluntari. O parte din deșeurile lăsate de turiști ajung în mare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *