Pro și contra referendum pentru Capitală odată cu prezidențiale

Pro și contra referendum pentru Capitală odată cu prezidențiale

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, solicită Guvernului PSD-PNL să aprobe o reglementare specială pentru organizarea în București a referendumului privind taxele locale și emiterea autorizațiilor de construcție pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegrilor prezidențiale.

Legislația în vigoare nu interzice, dar nici nu prevede calea de urmat în cazul suprapunerii unui referendum local cu scrutinul prezidențial. Premierul Marcel Ciolacu refuză să schimbe regulile în timpul jocului. Dar este avertizat că există totuși un precedent, prin comasarea în luna iunie a alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Primarul Capitalei insistă că nu există niciun impediment pentru organizarea simultană a unui referendum local odată cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. Nicușor Dan spune că sunt doar câteva chestiuni tehnice care trebuie puse la punct și pentru asta are nevoie de sprijinul Guvernului.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan: Ca lucrurile să fie mai simple și să coste mai puțin, poate să dea o reglementare specială, dacă nu vrea, o să fie mai complicat, dar se poate. Singura chestiune tehnică este dacă simplificăm sau o lăsăm așa. Dacă nu este simplificată, una din problemele tehnice este că legea alegerilor parlamentare spune că urnele se închid la 21.00, și legea referendumului local sau național spune că se închid la 23.00. O altă chestiune tehnică e componența comisiilor, ar trebui să avem două Comisii și atunci cheltuielile se dublează, dar nu se pune problema ca un referendum, votată de către Consiliul local să nu poată fi organizat.

Premierul îi sugerează primarului general că referendumul se poate organiza cu altă ocazie.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Nu e atributul meu. Inițiatorul e Consiliul General al Capitalei, pe urmă se adresează guvernului, Ministrului Justiției, Ministrul de Interne, avizatorii acestei inițiative pornite de la Consiliul General, ei vor spune dacă se poate sau nu. Eu nu mai schimb nicio lege, suntem în timpul jocului, schimbăm legile chiar după fiecare?

Primarul Capitalei Nicușor Dan cere Guvernului PSD-PNL să aprobe o reglementare specială pentru organizarea în București a referedumului privind atribuțiile primarului general, pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegrilor prezidențiale.

Partenerii de coaliție ai social-democraților tind să meargă pe mâna lui Nicușor Dan. Dar nu e deocamdată clar ce poziție vor adopta în ședința Consiliului General al Primăriei.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: Am discutat de principiu. Vom continau să avem aceste discuții legat de tehnicalitățile de punere în aplicare.

Partidele din opoziție au opinii diferite.

Ludovic Orban, preşedinte Forţa Dreptei: Păi, în cazul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare nu au modificat regulile jocului cu trei luni și jumătate înainte de data efectivă a alegerilor printr-o ordonanață de urgență? Au uitat? Faptul că au dat ordonanață numai să își favorizeze rezultatele la europarlamentare, prin comasarea cu alegerile locale?

George Simion, președintele AUR: Aștept în timpul discuțiilor o cu Nicușor Dan cum se gândește să trecem de la vorbe la fapte. Că de la PDL încoace nu a venit nimeni cu un proiect. Am tot văzut referendumuri pentru a scoate oamenii la vot.

Nicușor Dan a explicat că după ce Consiliul General București adoptă hotărârea pentru declanșarea referendumului, responsabilitatea organizării consultării populare revine prefectului și Autorității Electorale Permanente, conform TVRInfo.

Mihai Toader, Prefectul Capitalei: Prima dată, în situația în care va fi aprobată de consilierii generali, vom verifica hotărârea pentru controlul de legalitate. Vom comunica ulterior Primăriei Generale legalitatea hotărârii, iar dânșii vor trimite către AEP solicitarea.

Președintele Autorității Electorale, Toni Greblă, a declarat pentru „Adevărul” că referendumul nu poate fi organizat, în lipsa unei prevederi legale explicite.

O opinie diferită are însă fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean: Dacă ar fi interzis ar scrie, tot ce nu e interzis, e permis. Referendumurile la noi sunt referendumuri consultative. Dacă vor țin cont de ele, dacă nu vor, nu!

Nicușor Dan a convocat pentru luni Consiliul general al Capitalei și în paralel face turul partidelor ca să le convingă să fie de acord cu o consultare populară locală, în Capitală, pe 24 noiembrie despre emiterea autorizațiilor de construire și împărțirea banilor din taxele locale intre primăria generala și primăriile de sector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *