Programul panourilor fotovoltaice, amânat pentru decembrie

Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene schimbă regulile programului prin care românii pot obţine vouchere de până la 10.000 de euro pentru panouri fotovoltaice şi baterii de stocare. Şi amână lansarea pentru 2 decembrie. În plus, firmele care vor să participe trebuie să aibă vechime în acest domeniu. Programul prevede că, în prima fază, pot beneficia de panouri fotovoltaice şi sisteme de stocare persoanele vulnerabile şi cele care au deja panouri, dar vor baterii.

Prima modificare a programului constă în reducerea numărului de documente pe care solicitanţii trebuie să le depună la dosar.

George Turtoi, director general Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Pentru apelul de acumulatori nu se mai cere certificat energetic înainte şi după achiziţionare. Nu mai cerem avizul de la Direcţia de Cultură sau de la alte autorităţi responsabile, prin care să certifice că acea clădire nu este clasificată ca şi monument. Pentru persoanele vulnerabile, care vor beneficia de panouri şi acumulatori, la fel, acest certificat energetic la început şi după realizarea investiţiei a fost eliminat.

A doua modificare constă în prelungirea până pe 15 noiembrie a termenului până la care firmele care vor să participe în program se pot înrola în sistemul electronic PNRR. De asemenea şi criteriile de selecţie a acestor firme au fost schimbate, chiar dacă multe au depus deja documentele.

George Turtoi, director general Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene A fost introdus un criteriu de vechime a activităţii societăţii, pentru că acest apel să nu fie canibalizat de societăţi care acum s-au autorizat pentru a monta panouri sau a realiza lucrări de anvelopare. Şi atunci se acordă un punctaj suplimentar de până la 30% din punctaj pentru societăţile care au codurile CAEN autorizate în mai mult de un an, trei, respectiv peste 5 ani pe domeniul instalaţiilor sau al construcţiilor

Toate aceste modificări schimbă automat şi dată de lansare a programului. (GRAFICĂ 3) În acest moment startul e prevăzut în a două zi a lunii decembrie pentru persoanele vulnerabile şi pentru cei care îşi doresc baterii de stocare a energiei electrice. Pentru populaţia generală programul va demara în primăvara lui 2025, atât pentru panouri fotovoltaice, cât şi pentru baterii de stocare.

În nouă variantă a ghidului de finanţare, doar anumite panouri fotovoltaice sau baterii de stocare vor fi acceptate.

Dan Pîrșan, preşedintele Asociaţiei Prosumatorilor din România: Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie a sesizat că în acel ghid erau trecute baterii gel plumb, o tehnologie veche şi ineficientă. Ba mai mult am sesizat MIPE că în acel ghid existau şi panouri cu o tehnologie veche, respectiv 250 waţi putere. Din fericire, am asistat la o revizuire a ghidului.

Bugetul total al programul este de 600 de milioane de euro, echivalentul a peste 120.000 de vouchere. Un beneficiar poate obţine două vouchere a câte 5.000 de euro. Unul pentru panouri fotovoltaice şi unul pentru sisteme de stocare.

The post Programul panourilor fotovoltaice, amânat pentru decembrie appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *