Promisiuni mincinoase, capcanele traficanţilor de persoane. Cum a ajuns un român sclav într-o spălătorie auto din Birmingham

Exploatare sexuală ori prin muncă. Sunt realități pe care le trăiesc mulți români, mai ales cei din medii defavorizate. Autoritățile fac campanii de prevenire a traficului de persoane, însă numărul victimelor nu scade nici în rapoartele oficiale. O astfel de campanie derulată de Ministerul de Interne în colaborare cu mai multe ONG-uri s-a desfășurat, luni, pe Aeroportul din Otopeni.

Locuri de muncă bine plătite și promisiunea unor mici beneficii – așa sunt ademeniți cei care devin victime ale traficului de persoane.

Este cazul unui ieșean care a reușit recent să scape din sclavia impusă pe teritoriul Marii Britanii, într-o spălătorie auto, în Birminghan, care ar aparține unor cetățeni arabi.

Când am ajuns acolo, nimic nu era conform celor promise și m-am trezit forțat să muncesc pe sume foarte mici, care nu îmi asigurau nici mâncare. Am locuit într-o baracă pe care am construit-o în curtea spălătoriei. Am scăpat după 3 luni„, a povestit bărbatul.

Acestea sunt doar ultimele trei luni, însă chinul său a durat 2 ani, bărbatul fiind victima unei grupări româno-albaneze. Surse autorizate spun că bărbatul a fost pur și simplu vândut unor cetățeni arabi. În 2022, când a plecat în Anglia, a aflat că drumul până acolo a costat 5.000 de lire și că trebuie să achite datoria din salariu.

Rebecca Shah, vice-ambasador, Ambasada Marii Britanii la Bucureşti: România e ţară sursă pentru persoane exploatate în UK şi România e una dintre principalele ţări sursă la nivel european în privinţa traficului de persoane. Cred că inegalităţile şi excluziunea socială contribuie la aceasta. Dacă oamenii nu ştiu că au oportunităţi mai bune sau nu simt că au oportunităţi mai bune ei vor fi pregătiţi să rişte cu propriul viitor.

STUDIU: Un copil e traficat la fiecare 30 de ore. Strânsă legatură între minorul exploatabil, familia lui și traficanți

La fiecare 30 de ore, în România, un copil cade în mâinile traficanților de persoane, cu sprijinul sau știrea familiei și comunității. Este concluzia cutremuratoare a specialistilor organizatiei Justice and Care, care au constatat că există o strânsă legatura între minorul exploatabil, familia lui si traficant. Uneori, cel din urma este chiar membru al familiei extinse dar si parte a unei retele de exploatare a persoanelor.

Mădălina Turza, director executiv, Organizaţia Justice and Care: În Marea Britanie, prin muncă sunt exploatați români în zona spalatoriilor auto, a construcțiilor și a agriculturii. În general, li se iau actele și nu mai pot călători, sunt șantajați, invocându-se că au datorii, pentru că li s-a plătit drumul, sunt ținuți în spații insalubre. Uitați-vă la situațiile din Germania, în special pe piața cărnii.

România este principala țară în care sunt exploatate victime, urmată de Germania și Anglia.

În ciuda campaniilor, datele oficiale arată că numărul victimelor rămâne constant. Chiar și așa, autoritățile consideră că mesajul ajunge unde trebuie.

Marius Burcea, şef, Serviciul Prevenire din ANITP: Informarea e una foarte importantă, intră în zona prevenirii situaționale, unde exact oamenii care au nevoie primesc aceste informații.

Pentru traficanții de carne vie, minorii sunt din ce în ce mai atractivi, fie că sunt exploatați pe piața muncii, fie în scop sexual.

Va reamintim că la numărul 119 destinat copiilor puteți semnala cazuri de violență, abuz, neglijare, dar și exploatare a acestora.

Lăsați în libertate, frații Tate i-au jignit pe procurorii DIICOT. Ei neagă acuzațiile de trafic de persoane

DIICOT a contestat decizia Tribunalului în cazul fraților Tate. Procurorii vor ca Andrew și Tristan să fie anchetați în arest preventiv pentru că ar fi comis fapte foarte grave. Procurorii au pus sub sechestru 16 maşini scumpe şi o motocicletă a influencerilor cercetați pentru că ar fi exploatat sexual tinere și au obținut profituri de milioane de dolari. După percheziții, Andrew Tate a fost plasat doar în arest la domiciliu, iar Tristan Tate, sub control judiciar. Ei au i-au jignit pe anchetatori după ce au aflat verdictul.

The post Promisiuni mincinoase, capcanele traficanţilor de persoane. Cum a ajuns un român sclav într-o spălătorie auto din Birmingham appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *