PSD și PNL au depus proiecte de legi care să evite un scandal de tip Nordis. DIICOT s-a autosesizat şi a deschis o anchetă penală

Scandalul Nordis pune gaz pe foc în relația și așa tensionată dintre PSD și PNL. După ce mai mulți oameni ar fi rămas fără case dar şi fără banii daţi avans dezvoltatorului imobiliar, cele două partide de la guvernare propun schimbarea legislației. În urma dezvăluirilor făcute de presă, deputata PSD Laura Vicol, soţia unuia dintre acţionarii societăţii imobiliare, a demisionat marți de la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. PNL o acuză de blocarea proiectelor legislative în domeniu. Acum DIICOT s-a autosesizat şi a deschis o anchetă penală în acest caz.

PSD a depus deja un proiect legislativ, după ce premierul Marcel Ciolacu a cerut schimbarea legii. Proiectul limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori și prevede că acesta se achită într-un cont special, care poate fi utilizat doar pentru construcția respectivă.

Marcel Ciolacu, premierul României: Trebuie intervenit legislativ. Am luat legislaţia şi din Franţa, am luat şi legislaţia din Germania. O să vină dânșii cu o propunere legislativă. Cele sesizate trebuie să nu se mai întâmple. În Franţa, spre exemplu, nu ai voie să percepi un avans mai mare de 10% la un bloc, la niște locuințe, spații locative, pe care nu le-ai construit.

Şi PNL a iniţiat un proiect de lege prin care cere impunerea unui avans de maximum 10% la contractarea unei locuinţe de la un dezvoltator imobiliar. Deputatul PNL, Florin Roman, acuză PSD şi spune că liberalii au depus încă din 2019 un proiect de lege care ar fi pus cruce „schemei Nordis”, dar acesta a fost blocat tocmai de Laura Vicol, în calitate de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Florin Roman, deputat PNL: PNL îi cere președintelui PSD Marcel Ciolacu și PSD-ului să voteze de urgență un proiect de lege al PNL depus încă din 2019, care a fost blocat de majoritatea PSD din conducerea Camerei Deputaților și din conducerea Comisiei Juridice condusă de doamna Vicol, a cărui adoptare ar fi făcut imposibil scandalul Nordis.

Președintele social democraților precizează că Laura Vicol nu mai este pe listele PSD pentru alegerile parlamentare din luna decembrie.

Jurnaliştii Recorder au dezvăluit că Grupul Nordis ar fi pus la cale o escrocherie de proporții, cu toate ingredientele unei scheme piramidale, cu sute de oameni păgubiți și multe milioane de euro dispărute din conturile dezvoltatorului.

În replică, reprezentanţii grupului resping acuzăţiile şi spun că au plătit rezilieri şi despăgubiri în valoare de 115 milioane de lei.

Grupul Nordis a intrat luni în insolvență, conform hotărârii Tribunalului București. Compania a contestat decizia judecătorului sindic.

COMUNICATUL INTEGRAL AL NORDIS GROUP

The post PSD și PNL au depus proiecte de legi care să evite un scandal de tip Nordis. DIICOT s-a autosesizat şi a deschis o anchetă penală appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *