Reacția procesatorilor și retailerilor după anunțul că toate produsele procesate în România ar putea avea adaosul comercial plafonat

Toate produsele procesate în România ar putea avea adaosul comercial plafonat. Cu un preţ mai mic pe raft s-ar vinde cantități mai mari din ce se fabrică în ţară și am importa mai puțin. Vorbim despre un proiect de care reprezentanții procesatorilor și retailerilor nici nu vor să audă.

Toate produsele românești ar trebui să aibă adaosul comercial plafonat. Așa propune ministrul Agriculturii.

Dar, înainte de a lansa proiectul în dezbatere publică, Florin Barbu spune că este în discuții cu retailerii şi cu procesatorii, cei vizați direct de o astfel de măsură.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Voi încerca să conving sistemul de retail din România, procesatorii din România și fermierii că această ordonanță este una benefică pe întreg lanțul agroalimentar din România.

Ministrul Agriculturii: Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial

Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, proiectul de ordonanţă urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare.

Ce spun oamenii:

O măsură foarte bună. Să oprească, să plafoneze. Orice plafonează e bine pentru noi. Pentru că altfel o iau razna prețurile astea.

Vor fi prețurile mai mici la raft. Și trebuie încurajată producția românească.

Nu la fel de entuziasmați sunt și cei care ar trebui să aplice aceste măsuri: retailerii şi procesatorii. Ei susțin că tocmai economia românească va avea de suferit.

Dragoş Frumosu, preşedinte, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară: O plafonare a prețurilor pentru toate produsele românești ar însemna ca produsele românești, ușor, ușor să dispară de pe piață și nicidecum să rămână pe raft. Oricum astăzi pe rafturi avem 70% produse alimentare din import și restul din România. Dacă facem și lucrul ăsta, firmele mici nu vor rezista impactului și vor închide, firmele mari vor ajunge să scadă vânzările.

George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România: Credem că suprareglementările, sancțiunile excesive, limitările, restricțiile, inclusiv plafonările, nu pot să constituie elemente în atingerea unei astfel de strategii așa de ambițioase și, din acest motiv, noi nu putem susține astfel de măsuri.

Și analiștii economici consideră că plafonarile sunt, de fapt, un măr otrăvit pentru economie.

Adrian Negrescu, analist economic: Chiar dacă în teorie, unele produse ar putea să devină mai ieftine, pentru celelalte vom vedea scumpiri, pentru că magazinele sunt, ca orice business, o afacere care trebuie să facă profit.

În prezent, 21 de produse alimentare au adaosul comercial plafonat. Măsura a fost prelungită până la final de an, deși Consiliul Concurenței a cerut eliminarea acesteia, pe motiv că ar fi generat mai multe scumpiri decât ieftiniri.

România importă tot mai multe alimente și mai scumpe. Ce soluții sunt pentru producătorii români

Ministrul Agriculturii a cerut ANAF să înceapă controale în marile lanțuri de magazine și anunță că retailerii vor fi obligați să vândă alimente românești cu indicație geografică protejată.

The post Reacția procesatorilor și retailerilor după anunțul că toate produsele procesate în România ar putea avea adaosul comercial plafonat appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *