Republica Moldova, vot crucial. Între „copiii noștri să poată avea ce noi nu am avut” și „eu nu pricep povestea asta cu Uniunea Europeană”

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați duminică la urne, iar rezultatul scrutinului prezidențial va fi esențial, atât în contextul războiului din Ucraina învecinată, cât și pentru parcursul european al țării, susținut puternic de România. Mai ales că tot duminică, cetățenii moldoveni sunt chemați la un referendum în care vor decide practic dacă vor sau nu în Uniunea Europeană.

De la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică, Republica Moldova a oscilat între regimuri pro-ruse și pro-occidentale.

Președinta pro-occidentală Maia Sandu este la putere din 2020, iar partidul său a câștigat majoritatea în Parlamentul de la Chișinău un an mai târziu.

S-a opus vehement invaziei ruse în Ucraina și militează pentru integrarea în Uniunea Europeană până în 2030.

De fapt, duminică, moldovenii vor da un dublu semnal în acest sens: o dată prin votul la primul tur al prezidențialelor, a doua oară printr-un referendum, în care sunt întrebați dacă intrarea în UE trebuie să fie înscrisă în Constituție.

Da, ar fi bine pentru noi să facem parte din Europa, ca alte popoare, să fim împreună cu țările dezvoltate, așa încât copiii noștri să poată avea ce noi nu am avut.

Eu-s împotrivă. Am fost sub turci, sub ruși, îi destul. Trebuie oprit. (…) Hai și-om face acasă, bă, lucrul, singuri. Dar nu să umblăm să chemăm, hai veniți și ne-ajutați.

Și în Transnistria vor fi organizate secții de votare – dar numai în localitățile controlate de autoritățile de la Chișinău.

„Cred că votul este pozitiv și necesar pentru oamenii din Moldova, dar eu trăiesc în Transnistria, e foarte greu pentru noi, acolo nu se poate vota, este o situație foarte complexă.

N-avem nevoie de Uniunea Europeană. Ce avem nevoie este ca Republica Moldova să stea pe picioarele ei, eu asta zic. E o nebunie, povestea asta cu Uniunea Europeană. Eu n-o pricep.

Dintre toate țările europene, România este cel mai puternic și mai vocal susținător al integrării Republicii Moldova în Uniune.

Toți miniștrii de Externe ai României au militat la Bruxelles în acest sens.

The post Republica Moldova, vot crucial. Între „copiii noștri să poată avea ce noi nu am avut” și „eu nu pricep povestea asta cu Uniunea Europeană” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *