România așteaptă deblocarea dosarului Schengen. Ministrul austriac de Interne: „Suntem pe drumul cel bun”

Miniștrii din statele Uniunii Europene se întâlnesc în Consiliul JAI la Luxemburg. Este formatul care trebuie să decidă intrarea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Extinderea spaţiului Schengen nu este pe agendă, din cauza problemei migraţiei. Va avea loc o dare de seamă în care se va constata îndeplinirea de către România şi Bulgaria a condiţiilor de intrare totală în spaţiul Schengen.

Cătălin Predoiu, ministrul român de Interne: “România este pregătită să intre cu graniţele terestre în spaţiul Schengen, a aplicat şi a îndeplinit toate criteriile pentru intrarea cu graniţele terestre. Implementăm perfect decizia de intrare în Schengen aerian adoptată de Consiliu anul trecut în decembrie. Am scăzut semnificativ migraţia ilegală prin eforturile poliţiei de frontieră şi prin cooperare poliţienească. Vom continua să aplicăm toate procedurile Schengen toate instrumentele Schengen şi ştiu că, deşi astăzi nu este ziua pentru adoptarea unei decizii, e o zi în care să pregătim o asemenea decizie”.

Gerhard Karner: ministrul austriac de Interne:Dacă mă uit la situația de la granița dintre Austria și Ungaria, care a fost extrem de solicitată în ultimii ani, vedem că migrația ilegală a scăzut semnificativ. Numărul trecerilor ilegale de frontieră prin Bulgaria, România și Ungaria a scăzut semnificativ. Acum doi ani, în septembrie, au fost aproape 13.000 de treceri ilegale, iar acum sunt doar 840 de treceri ilegale. Așadar, s-a reușit o reducere masivă”.

Întrebat dacă blocada Austriei ar putea fi ridicată în următoarele săptămâni, Karner a precizat că “încă nu am ajuns la finalul drumului”.

“În primul rând, am spus că suntem pe drumul cel bun. Încă nu am ajuns la finalul drumului. Am spus că s-au înregistrat progrese în lupta împotriva migrației ilegale. Am menționat cifrele de la granița dintre Austria și Ungaria care au scăzut de la 13.000 la 800 într-o lună, concret în luna septembrie. Asta arată că măsurile au efect. Oficiali Frontex sunt implicați suplimentar. Și acesta este un punct important, să consolidăm masiv protecția granițelor externe ale UE. Iar granița dintre Bulgaria și Turcia este foarte importantă”, a precizat ministrul de externe austriac.

The post România așteaptă deblocarea dosarului Schengen. Ministrul austriac de Interne: „Suntem pe drumul cel bun” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *