România, implicată în planul de apărare al Terrei împotriva asteroizilor. Misiunea Hera, lansată cu succes

România este implicată într-un proiect spațial de apărare a Pămîntului. Luni a fost lansată misiunea Hera, a Agenției Spațiale Europene, al cărei scop este evaluarea unui fapt cu totul inedit: coliziunea între o sondă NASA și un asteroid de pe orbită planetei Marte, prin care s-a dorit modificarea traiectoriei asteroidului. Cercetătorii români, alături de colegii lor din încă 17 țări europene au realizat un sistem de navigație și au procesat imaginile obținute din spațiul cosmic.

În așa numită Camera Curată temperatura și umiditatea sunt controlate la nivelul micronilor. Aici se află copia fidelă a echipamentului de procesare a imaginilor, creat de inginerii români și montat pe nava care va zbura în spațiul cosmic.

Bogdan Popa, inginer: În imagini putem vedea o simulare a ceea ce face acest echipament, care primește imaginile de la camera satelituluiu, interceptează mișcarea asteroidului, în comparație cu poziția satelitului și da mai departe informațiile către computer. Această unitate a fost trimisă la un laborator specializat, unde a fost testată și validată, pentru a determina că harderul e corespunzător, că poate rezistă condițiilor din spațiu și că nu poate pune satelitul în pericol, în vreun fel. iar acest echimentul e echipamentul nostru, cu care ne conectăm la unitatesi cu care efectuăm testele funtionale, cu care simulăm efectiuv activitatea acestui echipament.

Povestea spațială a apărării Pământului împotriva asteroizilor a început cu doi ani în urmă, când o sondă NASA a fost trimisă să lovească intenționat un obiect ceresc aflat pe orbită planetei Marte, cu scopul de a-i modifică traiectoria. Asteroidul Dimorfos, cu un diametru de 160 de metri, a fost ales pentru acest experiment. Acum a plecat, într-un drum de doi ani, misiunea Hera, să evalueze efectele acelui eveniment.

17 țări sunt implicate în proiect. Cercetătorii din România au realizat o parte din creierul misiunii Hera, adică sistemul de navigație și de autonomie. Și nu doar atât.

Dan Istrițeanu, business country manager companie din domeniul spaţial: Este prima misiune a Agenției Spațiale Europene, în scopul apărării planetare împotriva pericolului pe care îl reprezintă meteoriții, cu potențial periculos și cu dimeniuni mari, care s-ar putea prăbuși pe Terra. Misiunea din partea României a avut o componentă foarte importantă. Sunt patru companii românești și un institut de cercetare care au participat.

Călătoria misiunii Hera va dura doi ani. Abia în 2026 vor începe efectiv cercetările asupra asteroidului Dimorfos.

The post România, implicată în planul de apărare al Terrei împotriva asteroizilor. Misiunea Hera, lansată cu succes appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *