Rusia a preluat președinția BRICS. Putin vrea ca grupul să devină pentru Moscova instrumentul de ocolire a sancţiunilor

Rusia preia președinția alianței BRICS, o structură creată în 2006, la inițiativa Moscovei, cu scopul de a provoca puterea politică și economică a națiunilor mai bogate din America de Nord și Europa de Vest. Rusia și-ar dori ca, prin intermediul acestei organizații, să fie creat un sistem de plăți imun la sancțiunile internaționale. Summitul are loc în localitatea Kazan, din vestul Federației Ruse.

Vladimir Putin găzduiește summitul statelor BRICS, pentru care nu a făcut nicio economie. Într-o țară ca Rusia, în care războiul împotriva Ucrainei populația sărăcește de la o zi la alta, puterea de la Kremlin proiectează liderilor participanți o imagine a opulenței.

Dar și a puterii, pentru că, întâmplător sau nu, ministerul rus al Apărării a dat publicității în ziua începerii reuniunii la vârf imagini cu desfășurarea lansatoarelor mobile de rachete Yars cu capacitate nucleară.

Vladimir Putin, considerat de Occident drept un criminal de război, a declarat că „BRICS nu a fost creat împotriva nimănui și că este o alianță necesară în noul context global”.

Bancnote de miliarde de dolari şi euro au ajuns în Rusia, în pofida sancţiunilor

Bancnote în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de dolari şi euro au fost expediate în Rusia de când SUA şi Uniunea Europeană au interzis exportul bancnotelor lor spre Moscova.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: BRICS nu se îndreaptă împotriva nimănui. Are un singur obiectiv: dezvoltarea susţinută şi înflorirea ţărilor şi popoarelor noastre.

BRICS, 35 la sută din economia lumii

Grupul BRICS reprezintă acum 45 la sută din populația lumii și 35 la sută din economia sa.

Deși dictatorul de la Moscova spune că este o asociație de state care au valori comune, totuși, partenerii săi, China, India, Brazilia și o parte din lumea arabă, îl îndeamnă pe Vladimir Putin să găsească o cale de a pune capăt războiului din Ucraina.

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei: Excelenţă, cu privire la conflictul în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, suntem în contact permanent. Aşa cum am spus, credem că problemele ar trebui să fie rezolvate paşnic.

La această reuniune, însă, Noua Bancă de Dezvoltare, sau banca BRICS, este în centrul atenției.

În 2012, când India a avut inițiativa creării acestei instituții, obiectivul era fluidizarea plăților între statele membre. Cum BRICS s-a extins de atunci și pe continetul african și în Orientul Mijlociu, incluzând și Iranul, banca BRICS este un instrument prin care sancțiunile occidentale pot fi ocolite și care poate alimenta mașinăriile de război.

Putin: Creşterea tranzacţiilor în monedele locale

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Creşterea tranzacţiilor în monedele locale ne permite o reducere a taxelor pentru servicii şi creşte independenţa financiară a statelor membre BRICS şi minimizează riscurile geopolitice.

Cu Africa de Sud inclusă în alianță, prin BRICS, China dorește să își crească influența pe continentul negru, acolo unde rușii sunt deja și beneficiază de minele de aur și diamante, în schimbul favorurilor făcute unor dictatori corupți.

În acest moment, moneda folosită între statele membre este dolarul american, dar Rusia și Brazilia au sugerat chiar crearea unei monede comune BRICS.

Planul lui Putin de a distruge dominația dolarului

Președintele rus Vladimir Putin se va alătura liderilor din China, India și ator țări BRICS într-un Summit care ar putea marca un punct de cotitură în geopolitica globală.

The post Rusia a preluat președinția BRICS. Putin vrea ca grupul să devină pentru Moscova instrumentul de ocolire a sancţiunilor appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *