Rusia ameninţă cu consecinţe după inaugurarea noului comandament naval german la Rostock

Centrul de comandament naval în Marea Baltică inaugurat de Germania pentru a coordona forţele NATO nu încalcă nicio dispoziţie a tratatului care reglementează statutul internaţional al ţării de la reunificarea sa, a transmis marţi Berlinul, după ce Rusia a ameninţat cu consecinţe în urma acestei măsuri, relatează AFP.

Ministerul rus de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Germaniei la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, pentru a protesta împotriva deschiderii acestui nou comandament al Marinei germane, destinat să consolideze capacitatea de apărare a NATO în regiunea Mării Baltice.

Diplomatul „a dezminţit fără echivoc că acordul 2+4 ar fi fost încălcat de către guvernul federal”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german.

Într-un comunicat, MAE rus susţine că deschiderea acestui comandament naval ar încălca acordul „2+4”, încheiat în urma reunificării Germaniei şi care interzice staţionarea trupelor NATO în estul Germaniei.

Acest comandament naval, denumit oficial „Commander Task Force Baltic”, a fost inaugurat luni în oraşul portuar german Rostock, fiind responsabil de planificarea operaţiunilor şi exerciţiilor maritime, precum şi de conducerea forţelor navale detaşate de NATO în timp de pace, criză şi război, notează DPA.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a subliniat anterior că acest comandament naval, unde nu staţionează trupe NATO, nu încalcă acordul „2+4”.

În comunicatul său, MAE rus susţine că această măsură „continuă revizuirea treptată a rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial şi militarizarea ţării” şi a cerut guvernului german să explice fără întârziere acest pas.

„Washingtonul, Bruxellesul şi Berlinul trebuie să fie conştienţi că extinderea infrastructurii militare a NATO pe teritoriul fostei Germanii de Est va avea consecinţe negative şi nu va rămâne fără un răspuns corespunzător din partea Rusiei”, se afirmă în comunicatul MAE de la Moscova.

Invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina a sporit temerile legate de o posibilă agresiune rusă. Marea Baltică este o rută de aprovizionare importantă pentru NATO şi are o importanţă economică esenţială pentru ţările aliate din vecinătate.

Alianţa Nord-Atlantică a avertizat cu privire la spionarea sistematică a infrastructurii sale şi alte ameninţări potenţiale în regiune din partea Rusiei, care are porturi la Marea Baltică în exclava Kaliningrad şi în jurul oraşului Sankt Petersburg. În consecinţă, NATO a decis să-şi consolideze capacităţile de apărare în Marea Baltică, mai notează DPA. 

The post Rusia ameninţă cu consecinţe după inaugurarea noului comandament naval german la Rostock appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *