Scandal în jurul primelor propuse de Federația de Canotaj pentru angajații care ar fi contribuit la reușitele sportivilor medaliați la J.O

Scandal în jurul primelor propuse de Federația Română de Canotaj pentru angajații care au contribuit la reușitele sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice din Vară de la Paris. Sumele care au stârnit discuții aprinse sunt cele care ar urma să ajungă la secretarul general și la contabila șefă din Federație, fiecare în valoare de 162 de mii de euro. Acuzații a lansat și fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, respinse însă atât de șefii federației de canotaj, cât și de Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport. Aceasta a fost chemată însă la Guvern, pentru explicații.

Potrivit unor documente interne ale Federației Naționale de Canotaj, pe lista cu propuneri pentru premii, pe lângă sportivii cu reușite olimpice la Paris, antrenori și medici, apar inclusiv secretarul general și contabila Federației. În dreptul fiecăruia este trecută suma de 162 de mii de euro pentru că au participat activ și au contribuit la obținerea rezultatelor.

Spre comparație, prima pentru sportivii care au obținut medalii olimpice de aur este de 140 de mii de euro, iar pentru cei cu medalie de argint – 112 mii de euro.

Federația Română de Canotaj a precizat că propunerile respectă legea, iar sumele care apar în dreptul celor doi funcționari sunt de fapt pentru întregul personal al Federației.

Valentin Gavril, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj: S-a respectat legea, chiar nu avem probleme pe acest gen. Valoarea totală a acestui premiu va fi 40% din suma valorii unitare a premiilor corespunzătoare fiecărui loc ocupat. Știți ce îmi pare rău – că cele două echipaje care au venit pe 2, dacă veneau pe 1 era o suma și mai mare.

În schimb, fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, critică propunerile. Și consideră că modul în care sunt împărțite sumele propuse pentru premii arată că performanța administrativă ar fi mai valoroasă decât performanța sportivă.

Sportivii nu mai trebuie luați la mișto de Statul Român, a scris el pe Facebook. Totuși, aceleași reguli erau valabile și în perioada în care Eduard Novak a fost ministru. Iar România a participat la Jocurile Olimpice de la Tokio, care au avut loc în 2021, unde a obținut 4 medalii olimpice. Și atunci s-au acordat prime conform acelorași norme.

Elisabeta Lipă a transmis că aceste premii compensează salariile mici ale personalului din federații. Iar sumele se distribuie prin angajații împuterniciți, ca o recunoaștere a nivelului de implicare.

Întrebat de jurnaliști despre această situație, premierul Marcel Ciolacu a declarat că a chemat-o la guvern pe Elisabeta Lipă ca să-i explice cum stau lucrurile.

Premierul intervine în disputa dintre Eduard Novak şi Elisabeta Lipă, pe tema recompenselor pentru JO 2024

Premierul Marcel Ciolacu a avut o reacția în disputa dintre fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, şi preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă. Novak a acuzat că înotătorul David Popovici ar fi primit mai puţini bani în urma medaliilor obţinute la Paris decât anumiţi angajaţi ai Federaţiei Române de Canotaj.

Potrivit unor surse oficiale, Elisabeta Lipă nu a mai discutat cu premierul până la urmă, ci cu șeful Cancelariei. Iar apoi a explicat și public cum se împart sumele propuse. Dar și că până la plata banilor mai e cale lungă.

Elisabeta Lipă: S-a creat o vâlvă și la aceste indemnizații de merit, care sunt 118 la număr. Tu, ca sportiv, oricât de bun ai fi, dacă nu ai lângă tine o echipă care să te facă să dai tot ce ai tu mai bun ca gândire, în competiție nu o să faci nimic doar cu talentul pe care îl ai. Personalul Federațiilor e remunerat cu 40% din fiecare medalie și se face o sumă. Suma aia se împarte la tot personalul Federației, că sunt două persoane, 5 sau 100.

Procedura pentru acordarea premiilor e ca federațiile sportive să propună la Comitetul Olimpic și Sportiv Român lista cu personalul care va fi premiat, iar COSR decide dacă aprobă sau nu.

De altfel, Comitetul Olimpic a anunțat că a înaintat către Agenția Națională pentru Sport cuantumul valoric al sumei totale pentru premiere, din propunerile primite de la Federațiile Sportive Naționale, în limita prevăzută de lege. Lista finală e trimisă apoi la Guvern, care alocă sumele necesare.

COSR: Sumele vehiculate pentru premierea sportivilor au caracter preliminar şi rol de estimare

Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a analizat în cadrul şedinţei de joi propunerile federaţiilor cu privire la premierile pentru rezultatele obţinute la Jocurile Olimpice de la Paris, informaţiile vehiculate având un caracter preliminar şi rol de estimare, după cum precizează COSR într-un comunicat.

The post Scandal în jurul primelor propuse de Federația de Canotaj pentru angajații care ar fi contribuit la reușitele sportivilor medaliați la J.O appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *