Şeful NATO cere comunităţii internaţionale „să nu-şi mai facă griji” cu privire la o preşedinţie Trump

Şeful NATO cere comunităţii internaţionale „să nu-şi mai facă griji” cu privire la o preşedinţie Trump

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat joi comunitatea internaţională „să nu-şi mai facă griji” cu privire la o posibilă întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă, subliniind că fostul preşedinte american a înţeles miza războiului din Ucraina pentru securitatea Statelor Unite, relatează AFP.

„Ştiu că el (Trump) înţelege pe deplin şi este de acord cu mine că acest război din Ucraina nu este doar despre Ucraina, ci şi despre siguranţa şi securitatea viitoare a Statelor Unite”, a declarat Mark Rutte, la Londra, după o întrevedere cu premierul britanic Keir Starmer şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Aşa că, într-adevăr, nu vă mai faceţi griji pentru o preşedinţie Trump”, le-a declarat el jurnaliştilor în faţa clădirii din Downing Street.

„Nu sunt îngrijorat pentru că sunt absolut convins că Statele Unite vor fi implicate în acest lucru, pentru că SUA înţeleg că nu este vorba doar despre Ucraina, ci şi despre ele”, a mai spus şeful NATO, conform TVRInfo.

Unii dintre aliaţii europeni ai NATO se tem de un angajament mai redus al Statelor Unite faţă de securitatea continentului european şi de o încetare a sprijinului lor militar pentru Ucraina în cazul victoriei miliardarului american Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Imediat după sosirea sa în fruntea NATO, la 1 octombrie, Mark Rutte a încercat să alunge îngrijorările legate de o posibilă victorie a lui Trump la Casa Albă.

„Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe ambii candidaţi şi am lucrat cu Donald Trump timp de patru ani”, a declarat atunci fostul premier olandez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *