Decizia CCR de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă la președinția României a polarizat societatea din România. Conform unui sondaj INSCOP Research, 40% dintre cei chestionați au o părere favorabilă despre hotărârea Curții Constituționale, în timp ce 50% au o părere defavorabilă.
24.6% dintre români au o părere foarte bună despre decizia CCR de invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României, iar 15.7% o părere destul de bună. În total, au o părere favorabilă despre decizia CCR 40,3% din totalul populației.
16.9% o părere destul de proastă, iar 34.6% o părere foarte proastă. În total, au o părere defavorabilă despre decizia CCR 51,5% din totalul populației.
1.2% spun că nu au auzit despre decizia CCR în acest caz, 5.5% nu știu sau nu pot aprecia, iar 1.5% nu răspund.
Au o părere foarte bună sau destul de bună despre decizia CCR de invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României în special: votanții lui Marcel Ciolacu, votanții PSD, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, locuitorii din București sau din urbanul mic. Au o părere foarte proastă sau destul de proastă despre decizia CCR de invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României în special: votanții Elenei Lasconi și ai lui George Simion, votanții AUR și ai PNL, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară și locuitorii din rural.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Decizia Curții Constituționale de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă a împărțit societatea, 40% având o părere favorabilă, 50% având o părere defavorabilă, iar restul nu pot aprecia, nu au auzit sau nu răspund la întrebare. Polarizarea are implicații serioase asupra cursei prezidențiale, dar și asupra modului în care se raportează populația la fundamentele regimului democratic reglat prin legea fundamentală a țării. Această polarizare este cu atât mai relevantă cu cât ea are în centrul atenției o personalitate cu notorietate maximă și un grad foarte ridicat de neîncredere (aproximativ 80%). Altfel spus, deși doar 20% dintre români au încredere în Diana Șoșoacă, 50% evaluează negativ decizia de invalidare a candidaturii sale fie pentru că o consideră contrară regulilor democratice, fie din calcule și scenarii pe care le fac unii dintre votanții celorlalți candidați la alegerile prezidențiale în baza reacțiilor și dezbaterii publice”.
Motivarea deciziei CCR
Judecătorii Curții Constituționale au respins, sâmbătă, 5 octombrie, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.
În motivarea deciziei, judecătorii CCR au considerat că şefa S.O.S. România a arătat în declaraţiile şi acţiunile ei publice că nu respectă Constituţia, care garantează apartenenţa României la Uniunea Europeană și NATO și atașamentul faţă de valorile Occidentului. Judecătoarea Iulia Scântei, propusă de PNL, a făcut opinie separată. Iar motivele invocate de Curte au stârnit critici dure din partea liberalilor și a opoziției.
Cel mai important argument din lungă motivare a CCR, publicată târziu aseară, e legat de intenția declarată a Dianei Șoșoacă de a scoate România din NATO și Uniunea Europeană. Discursul public al Dianei Șoșoacă pune astfel la îndoială, potrivit motivării, angajamente și valori ale României consfințite în legea fundamentală.
Una dintre judecătoarele propuse de PNL, Iulia Scântei, a avut însă o opinie separată. Motivele invocate de CCR sunt evaluări de natură subiectivă ale opiniilor și faptelor unei persoane, scrie Iulia Scântei, ceea ce depășește competențele Curții Constituționale. Reacția Dianei Șoșoacă a fost vehemență. Inclusiv în plenul de la Strasbourg, europarlamentarul s-a dezlănțuit împotriva judecătorilor CCR, pe care ii acuză că i-ar fi interzis candidatura în mod ilegal.
The post Sondaj INSCOP Research: Ce cred românii despre invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă appeared first on tvrinfo.ro.